Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Raketu na Polsko zřejmě omylem vypálili Ukrajinci

Raketu na Polsko zřejmě omylem vypálili Ukrajinci
Andrzej Duda | zdroj: Profimedia

Raketu, která v úterý zasáhla obec na východě Polska poblíž ukrajinských hranic a vyžádala si v ní dvě oběti, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana, řekl dnes polský prezident Andrzej Duda. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Pravděpodobně se tak jednalo o nehodu. Ukrajinská armáda podle amerických médií potvrdila, že se v oblasti pokoušela sestřelit ruskou raketu.

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki uvedl, že Polsko možná po úterním incidentu nakonec nebude muset aktivovat článek 4 Severoatlantické smlouvy.

„Střela, která dopadla na polské území, byla pravděpodobně ruským výrobkem ze 70. let. Nemáme ale žádné důkazy, že byla vypálena z Ruska. Je vysoce pravděpodobné, že patřila ukrajinským obranným silám,“ řekl prezident. Dodal, že patrně šlo o protiletadlovou raketu S-300.

Ukrajinská armáda sdělila Washingtonu a dalším svým spojencům, že se v době dopadu střely do Polska pokoušela ve stejné oblasti sestřelit ruskou raketu. Stanici CNN to řekl nejmenovaný americký činitel, podle kterého měla tato informace vliv na americké hodnocení situace.

„Ruské rakety dopadaly na západní část Ukrajiny, a ta se bránila,“ podotkl také podle serveru wiadomości.pl. Duda. Ukrajina se v úterý stala terčem masivních ruských útoků cílících na její energetickou infrastrukturu. Podle Kyjeva šlo o nejrozsáhlejší ruské údery od začátku války.

Také americký prezident Joe Biden dříve řekl, že soudě podle trajektorie nejspíše střela z Ruska neletěla. Ukrajina se v úterý bránila masivním ruským útokům na energetickou infrastrukturu, které byly podle Kyjeva nejrozsáhlejší od začátku války. Rakety S-300 ruské výroby používají ve válce na Ukrajině obě strany.

Varšava stále zvažuje možnost aktivování článku 4 Severoatlantické smlouvy, ale zdá se, že to nakonec možná nebude potřeba, sdělil polský premiér Morawiecki, který vystoupil na stejné tiskové konferenci jako Duda. Aktivace článku by znamenala, že členové NATO by zahájili formální konzultace, na nichž by projednali, zda existuje pro Polsko hrozba a jakým způsobem jí lze čelit.

Rusko několikrát popřelo, že by mělo s úterním incidentem cokoli do činění. Ukrajinská prezidentská kancelář ale uvedla, že z incidentu je v první řadě potřeba vinit Rusko, které válku na Ukrajině rozpoutalo. 

Také polský expremiér a šéf opoziční strany Občanská platforma Donald Tusk sdělil, že v politickém smyslu je Rusko za úterní incident stoprocentně odpovědné, informoval portál onet.pl. Tusk podtrhl, že příčinou tragická události v Przewodówe byl rozsáhlý ruský útok na Ukrajinu.

profimedia-0737941514 Následky výbuchu raket v polské obci Przewodów | zdroj: Profimedia

Macron řekl, že do Polska podle dostupných informací spadly dvě rakety

Na polský Przewodów v úterý dopadly podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona dvě střely. Řekl to na závěr summitu G20 na Bali. Také belgická ministryně obrany Ludivine Dedonderová na twitteru napsala, že podle dostupných informací do vesnice poblíž ukrajinských hranic nejspíš dopadly zbytky ruské střely i ukrajinská protivzdušná střela. Polsko oficiálně hovoří jen o jedné raketě S-300, která po výbuchu zabila dva lidi.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg po mimořádné schůzce velvyslanců členských zemí uvedl, že výbuch v Polsku podle předběžných zjištění NATO zřejmě způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany namířená proti ruské raketě. Z exploze však podle něj nelze vinit Ukrajinu, která během masivního ruského ostřelování pouze bránila své území.

Válečný reportér stanice Polsat News Mateusz Lachowski uvedl, že podle jeho informací mohla v úterý dopadnout na Przewodów také jedna ze střel s plochou dráhou letu Ch-101. Za Ch-101 ji podle něj označili dva odborníci po analýze fotografií jejích úlomků. Zprávu Polsatu posléze přebrala řada ukrajinských médií. Kreml a prokremelská média naopak uvádějí, že soudě podle snímků šlo o protileteckou raketu S-300 vypálenou ukrajinskými silami.

Lachowski sdělil, že byl několikrát svědkem výbuchů raket Ch-101 na Ukrajině, naposledy 10. října ve Lvově. Ruské síly Ukrajinu těmito raketami podle něj ostřelovaly i v úterý. Poblíž Przewodówa na ukrajinské straně jsou objekty, na které mohlo Rusko cílit, míní také novinář.

Na sociálních sítích se kromě toho objevila srovnání fotografií úlomků rakety z Polska a zbytků střely Ch-101, která údajně dopadla 31. října v Kyjevské oblasti. Střely Ch-101 mají dolet až 2800 kilometrů. Každá raketa nese bojovou hlavici o hmotnosti 450 kilogramů, která může obsahovat různou munici. Rakety S-300 používá jak Ukrajina, tak Rusko.

Zdroje: