Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

Američané dodají Ukrajině protitankové náboje z ochuzeného uranu

Američané dodají Ukrajině protitankové náboje z ochuzeného uranu
Tank Abrams střílející z děla během manévrů v Polsku. | zdroj: Profimedia

Americká vláda se chystá poprvé dodat Ukrajině náboje obsahující ochuzený uran, píše v sobotu agentura Reuters.

Toxické, ale účinné

Náboje s ochuzeným uranem jsou vysoce účinné při ničení tanků a obrněné techniky a mají pomoci Ukrajině bránit se ruské invazi. Budou součástí nového balíku vojenské pomoci, který Američané představí příští týden.

Munice může být odpalována z amerických tanků Abrams, které by měly být podle zdrojů Reuters dodány na Ukrajinu v nadcházejících týdnech.

Jeden z amerických představitelů, citovaných agenturou Reuters, řekl, že balík vojenské pomoci bude mít hodnotu 240 až 375 milionů dolarů (5,4 až 8,4 miliardy korun).

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice. Není vysoce radioaktivní, i když je považován za toxický.

Šojgu varuje

Británie již na jaře oznámila, že spolu s tanky Challenger 2 poskytne Ukrajině i protitankové náboje z ochuzeného uranu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci varoval, že k jadernému střetnutí mezi Ruskem a Západem zbývá stále méně kroků.

Očekává se, že také americká dodávka nábojů s ochuzeným uranem vyvolá kritické reakce. Vláda prezidenta Joea Bidena již dříve rozhodla také o dodávkách kazetové munice na Ukrajinu, navzdory kritice některých evropských spojenců.

Zdroje: