Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Muslimští přistěhovalci demolovali po fotbalovém vítězství Maroka belgická a nizozemská města

Muslimští přistěhovalci demolovali po fotbalovém vítězství Maroka belgická a nizozemská města
Nepokoje v Bruselu po fotbalové výhře Maroka nad Belgií | zdroj: Profimedia

Po nedělní výhře Maroka nad Belgií na mistrovství světa ve fotbale vypukly v několika belgických a nizozemských městech nepokoje. V Bruselu policie nasadila na rozehnání rozlíceného davu fanoušků Maroka vodní děla a slzný plyn. V metropoli zadržela zhruba desítku lidí a dalších osm ve městě Antverpy na severu země. V nizozemském Rotterdamu byli zraněni dva policisté.

  profimedia-0740517082 Nepokoje v Bruselu po fotbalové výhře Maroka nad Belgií | zdroj: Profimedia

V Bruselu výtržníci z řad muslimských přistěhovalců převraceli a zapalovali auta a elektrické skútry a házeli na auta cihly. Policie zasáhla poté, co jeden člověk utrpěl zranění v obličeji. Bruselský starosta Philippe Close vyzval, aby se lidé drželi stranou centra a zdůraznil, že úřady dělají vše pro to, aby v ulicích udržely pořádek. Na příkaz policie byl přerušen provoz metra a tramvají.

K výtržnostem došlo také v Antverpách a Lutychu. "Je smutné pozorovat, jak několik jedinců zneužívá situace k tomu, aby začali řádit," řekla ministryně vnitra Annelies Verlindenová.

V sousedním Nizozemsku policie informovala o násilnostech v Rotterdamu, kde se těžkooděnci snažili rozehnat skupinu 500 fotbalových fanoušků, kteří házeli na muže zákona pyrotechniku a sklo. Média dále zmínila nepokoje v Amsterdamu a v Haagu.

Fotbalisté Belgie ve druhém utkání na mistrovství světa v Kataru překvapivě podlehli Maroku 0:2 a zkomplikovali si cestu za postupem. Utkání v Dauhá rozhodli střídající hráči, v 73. minutě otevřel skóre Abdal Hamíd Sabirí a v nastaveném čase přidal pojistku Zakaríja Abuchlál. Vítězství Maroka způsobilo na mistrovství světa velký rozruch a fanoušci s marockými přistěhovaleckými kořeny ho v mnoha belgických a nizozemských městech nadšeně oslavovali.

profimedia-0740517057 Nepokoje v Bruselu po fotbalové výhře Maroka nad Belgií | zdroj: Profimedia

Zdroje: