Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

První kolo voleb by vyhrál Babiš před Pavlem a Nerudovou, ve 2.kole by ho ale porazili

První kolo voleb by vyhrál Babiš před Pavlem a Nerudovou, ve 2.kole by ho ale porazili
Andrej Babiš během volební kampaně | zdroj: Profimedia

První kolo prezidentské volby by nyní vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) s 27,9 procenta hlasů. Těsně za ním by skončil generál Petr Pavel s 26,7 procenta následovaný s 24,4 procenta ekonomkou Danuší Nerudovou. Vyplynulo to z lednového volebního modelu agentury STEM pro CNN Prima News. 

Od prosince se podpora Babiše a Nerudové snížila, zatímco Pavel si polepšil a postoupil na druhé místo, kde koncem roku byla jeho konkurentka Nerudová. Podle modelu by však Babiše ve druhém kole porazili jak Pavel, tak Nerudová. Podle STEM ale čtvrtina voličů stále neví, koho bude příští týden volit.

Průzkum agentura provedla mezi dvěma tisíci Čechy staršími 18 let v době od 2. do 4. ledna. Výzkumníci uvedli, že voleb se chce zúčastnit až 75 procent voličů, realita ale bývá slabší. Předpokládají volební účast 68 procent, při které by za trojicí Babiš, Pavel a Nerudová skončili v prvním kole s velkým odstupem Pavel Fischer s 6,4 procenta, Jaroslav Bašta by získal 5,4 procenta, Marek Hilšer 3,4 procenta, Josef Středula tři procenta hlasů a přes procento lidí by volilo Karla Diviše a Tomáše Zimu.

Pavel si polepšil

Při srovnání s prosincovým průzkumem STEM pro CNN Prima News si Babiš i Nerudová pohoršili zhruba o dva procentní body, naproti tomu Pavel si připsal 3,7 bodu. U ostatních kandidátů se zvýšila podpora u Bašty, který by nyní proti prosinci získal o 2,5 bodu více hlasů. Vedle toho Hilšer by měl v prvním kole o 1,7 bodu méně než v prosinci a Středula přibližně o bod méně.

Z dnes zveřejněného modelu STEM také vyplývá, že Pavel i Nerudová by Babiše ve druhém kole porazili poměrem hlasů 57 ku 43. Pokud by se do druhého kola dostal Pavel s Nerudovou, projevila by se podle autorů průzkumu velká nerozhodnost mezi oběma voličskými tábory, oba mají stejnou šanci získat prezidentskou funkci.

„Duel Petra Pavla s Danuší Nerudovou by pravděpodobně vedl k podstatně nižší volební účasti ve druhém kole. Doma by zůstali především podporovatelé Andreje Babiše z prvního kola, ale též část voličů obou kandidátů, pro které není podstatné, který z nich by se měl stát prezidentem,“ doplnili autoři průzkumu.

Zdroje: