Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Přívrženci brazilského exprezidenta pronikli do parlamentu a vládních budov

Přívrženci brazilského exprezidenta pronikli do parlamentu a vládních budov
Protesty v Brazílii | zdroj: Profimedia

V Brazílii pronikli příznivci bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, kteří nesouhlasí s jeho nástupcem Luizem Ináciem Lulou da Silva, do budovy parlamentu a areálu některých ministerstev,

Dostali se také na parkoviště paláce Planalto, který je pracovištěm brazilského prezidenta v hlavním městě Brasílii. Demonstranti vzali útokem i budovu nejvyššího soudu, informuje agentura AFP.

Na fotografiích a záběrech šířících se na sociálních sítích jsou vidět davy lidí v areálu brazilského parlamentu v metropoli Brasília. Některé je zobrazují na rampě vedoucí na střechu budovy, na dalších jsou protestující už údajně v jednom ze sálů. Prezident Lula da Silva se podle agentury Reuters nenachází v metropoli, ale ve státě Sao Paulo.

 

Bolsonarovi sympatizanti protestují proti návratu levicově orientovaného Luly k moci už od konce října, kdy Lula ve volbách těsně porazil krajně pravicového prezidenta Bolsonara. Demonstranti blokují silnice, zapalují auta a shromažďují se před armádními budovami, kde žádají ozbrojené síly, aby se zapojily, podotkla agentura AP. Úřadu se Lula ujal minulou neděli.

Brazilská policie se dnes pokusila demonstranty před budovou parlamentu rozehnat slzným plynem. Davu se ale nakonec podařilo i přesto prolomit blokádu, kterou zde vytvořily bezpečnostní složky.

Média dávají dnešní událost do souvislosti s útokem přívrženců bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu v centru Washingtonu z 6. ledna 2021. Ani oni se nechtěli smířit s jeho porážkou ve volbách.

Zdroje: