Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Propalestinský dav v Berlíně zapaloval auta a útočil na policii

Propalestinský dav v Berlíně zapaloval auta a útočil na policii
Zdivočelý propalestinský dav zapaloval v berlínské čtvrti Neukölln auta a útočil na policii, hasiče a kolemjdoucí | zdroj: Profimedia

Noční propalestinské shromáždění v Berlíně opět doprovázely násilnosti, dav zapálil několik aut, útočil na policii a skandoval antisemitská hesla. Zraněno bylo několik policistů a kolemjdoucích.

Vyhrocené propalestinské demonstrace prožil Berlín už v noci na středu, kdy dvojice neznámých útočníků hodila zápalné lahve na židovské komunitní středisko se synagogou.

Nejvíce dramatická situace v noci na dnešek byla v berlínské čtvrti Neukölln, kde se dav shromažďoval od středečního večera i přes zákaz propalestinských manifestací. Tento zákaz platí kvůli obavám z protiizraelských nálad. Část účastníků akce házela po policii lahve, kamení či petardy a vykřikovala hesla na podporu Palestiny a urážející Izrael.

Policie uvedla, že dav zapálil několik aut a že požár se rozšířil i na strom a že zajišťovala bezpečnost zasahujícím hasičům. Další noční propalestinská shromáždění se konala mimo jiné v Kasselu či ve Frankfurtu nad Mohanem. Zatímco v Kasselu zůstala manifestace poklidná, ve Frankfurtu se rychle vyhrotila. Policie zde dav rozehnala vodním dělem.

Protesty v Německu vypukly po úterním výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, kde podle palestinských úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřely stovky lidí. Zatímco Hamás připisuje odpovědnost izraelskému bombardování, Izrael tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa. Židovský stát, který na svou obhajobu předložil řadu videí a snímků, rovněž zpochybňuje počet obětí.

Zdroje:
Profimedia, ČTK