Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Polojasno

EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině na 75 milionů eur, uvedla šéfka EK

EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině na 75 milionů eur, uvedla šéfka EK
Ulice Gazy po izraelském útoku | zdroj: Profimedia

Evropská unie (EU) s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, nově to bude 75 milionů eur (1,85 miliardy Kč). Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to dnes oznámila po jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a blízkovýchodními lídry. Dodala, že komise se ujistí, že pomoc se dostane těm, kteří ji opravdu potřebují. EU se několik dní přela, zda pokračovat v pomoci Palestincům poté, co radikální palestinské hnutí Hamás z Pásma Gazy napadlo před týdnem Izrael, který reagoval odvetnými útoky.

Členské státy Evropské unie v minulých dnech vedly debatu o tom, zda finanční pomoc směřovanou do Palestiny zastavit zcela či ji pouze přehodnotit a vyloučit jakékoli zneužití ze strany Hamásu, který EU pokládá za teroristickou organizaci, a dalších radikálních skupin. Většina ministrů zahraničí se podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v úterý shodla na další spolupráci s palestinskými úřady.

„Komise okamžitě navýší současný balík humanitární pomoci určený pro Gazu o 50 milionů eur. Tím se celková částka zvýší na více než 75 milionů eur. Budeme pokračovat v úzké spolupráci s OSN a jejími agenturami, abychom zajistili, že se tato pomoc dostane k potřebným v Pásmu Gazy. Komise podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. Usilovně pracujeme na tom, aby se v této souvislosti dostalo podpory i nevinným civilistům v Gaze,“ uvedla von der Leyenová.

Evropský komisař pro humanitární pomoc Janez Lenarčič dnes v prohlášení uvedl, že komise dělá vše pro to, aby poskytla humanitární pomoc civilistům v Pásmu Gazy. Právě bezpečný a neomezený přístup k humanitární pomoci je podle něj nejdůležitější a navýšení prostředků z EU to pomůže zajistit.

Současnou válku mezi Hamásem a Izraelem spustily útoky islamistů z Hamásu proti izraelským civilistům i bezpečnostním složkám ze 7. října. Obětí na izraelské straně je podle poslední bilance přes 1300, na straně palestinské podle ministerstva zdravotnictví přes 2200. V případě obou bilancí se jedná převážně o civilní oběti. V palestinském Pásmu Gazy nálety zcela zničily už více než 1300 budov, podle OSN muselo své domovy opustit přes 400 tisíc lidí.

Zdroje: