Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Mimořádný summit EU se zmohl jen na fráze: Ukázat jednotu a chránit civilisty

Mimořádný summit EU se zmohl jen na fráze: Ukázat jednotu a chránit civilisty
Charles Michel na tiskové konferenci po mimořádném summitu EU | zdroj: Profimedia

Civilisty je potřeba chránit všude po celém světě, řekl v reakci na dění v Izraeli a v pásmu Gazy předseda Evropské rady Charles Michel. Jak zopakoval po skončení mimořádného summitu EU, Izrael má právo bránit se, ale je třeba, aby to bylo v souladu s mezinárodním a humanitárním právem. Na dotaz novinářů ohledně právě oznámeného náletu na nemocnici v Gaze, který si podle úřadů vyžádal nejméně 500 obětí, Michel odpověděl, že informace je třeba ještě potvrdit, nicméně že „útok proti civilní infrastruktuře není v souladu s mezinárodním právem“.

Summit se konal formou videokonference a Česko na něm zastupoval premiér Petr Fiala. „Na mimořádné online Evropské radě jsme se dnes bavili o současné situaci v Izraeli a revizi pomoci Palestině. Naše pozice je jasná –⁠ chceme i důslednou kontrolu humanitární pomoci, protože musíme mít jistotu, že nebude zneužita teroristy z hnutí Hamás,“ okomentoval Fiala virtuální schůzku lídrů sedmadvacítky.

Jak po skončení schůzky řekl Michel, je třeba, aby Evropská unie nyní ukázala jednotu, která bude podobná té, jakou státy předvedly po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Unijní státníci již ve svém nedělním prohlášení důrazně odsoudili „brutální a nevybíravé teroristické útoky“ vedené Hamásem proti Izraeli a vyzvali palestinské hnutí, aby „bez stanovování jakýchkoliv podmínek propustilo všechna rukojmí“.

Podobně se vyjádřil předseda Evropské rady i dnes. Znovu rovněž zdůraznil, že „humanitární a mezinárodní právo musí být dodržováno vždy a všude“. Evropská unie chce podle Michela nyní velmi úzce spolupracovat zejména s OSN, i pokud jde o distribuci pomoci do oblasti. „Rovněž je potřeba být v kontaktu s Izraelem, ale i s dalšími partnery v regionu,“ dodal. Zmínil, že rozšíření konfliktu na celoregionální úroveň by mělo dalekosáhlé důsledky a prostřednictvím migrace i přímý dopad na dění v Evropě.

Deset dní po krvavých útocích hnutí Hamás, které Pásmo Gazy ovládá, se izraelská armáda chystá po několika dnech intenzivního bombardování nejspíš na pozemní operaci v pásmu. Útok Hamásu způsobil přes 1400 obětí na izraelské straně, především civilistů, úřady v Pásmu Gazy zatím informují o asi 3000 mrtvých v důsledku izraelského bombardování.

Mimořádný summit EU začal minutou ticha za oběti v Izraeli, Palestině i v Evropě

Mimořádný summit EU začal večer minutou ticha na památku těch, kteří přišli o život v Izraeli, na palestinských územích a při nedávných útocích v Evropě. „Terorismus ani nenávist nemají místo v Evropě, ani jinde ve světě,“ dodal Michel v příspěvku na internetu.

Videokonferenci svolal Charles Michel s cílem určit jasný a jednotný směr dalšího postupu, který by zohledňoval složitost situace. Šéfové států a vlád zemí EU už v neděli v prvním společném prohlášení od propuknutí bojů mezi Izraelem a Hamásem uvedli, že Izrael má právo se bránit, ale musí tak činit v souladu s humanitárním a mezinárodním právem. Hamás vyzvali k okamžitému propuštění rukojmích.

Jak poznamenala agentura AP, od 7. září, kdy se útok Hamásu odehrál, EU ukazuje, že je skupinou 27 rozdílných zemí a i společné unijní instituce vydávají rozdílná prohlášení, což vyvolalo zmatek a sklidilo mezinárodní kritiku.

Podle některých členských států překročila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová své pravomoci tím, že minulý pátek navštívila Izrael bez předem dohodnutého politického poselství. A pak podle mnohých prezentovala příliš proizraelskou linii. „Zahraniční a bezpečnostní politika zůstává odpovědností členských států,“ zdůraznil před dnešním virtuálním summitem šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Někteří kritici rovněž uváděli, že šéfka EK Izraeli dostatečně explicitně nesdělila výzvu EU, že by měl ve svém boji proti Hamásu respektovat mezinárodní právo. „Pozice je jasná: Izrael má právo na obranu, ale tato obrana musí být v souladu s mezinárodním právem a humanitárním právem - protože i válka se řídí podle svých zákonů,“ uvedl k tomu Borrell.

Zdroje: