Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Proč není jedna hollywoodská hvězda na chodníku, ale na zdi

Proč není jedna hollywoodská hvězda na chodníku, ale na zdi
Hvězda Muhammada Aliho není jako jediná na chodníku, ale na zdi | zdroj: Profimedia

Chodník slávy v Hollywoodu nabízí možnost projít se po velkých jménech šoubyznysu. Na jednu hvězdu si ale návštěvníci nešlápnou.

Své hollywoodské hvězdy na proslulém chodníku se v roce 2002 dočkala i boxerská legenda Muhammad Ali (1942-2016), ta jeho se ale od všech ostatních téměř 2700 liší. Zatímco jména jiných celebrit jsou zvěčněna v chodníku, Aliho hvězda je na zdi známého Dolby Theatre.

Důvodem je to, že si šampion (vlastním jménem Cassius Marcellus Clay) nepřál, aby lidé šlapali po jménu jeho milovaného proroka Mohameda, jehož jméno přijal poté, co v roce 1964 konvertoval k islámu.

Aliho hvězda byla slavnostně odhalena na podstavci a následně pak umístěna na fasádu. Byť hvězdu zpravidla dostávají filmaři, herci či muzikanti, v tomto případě se usoudilo, že box spadá do kategorie živého vystoupení. Aliho boxerská utkání byla velkou show a po zisku olympijského zlata v roce 1960 se z něj stal de facto bavič. Trojnásobný mistr světa v těžké váze, který trpěl téměř polovinu svého života Parkinsonem a několik let před smrtí se prakticky neobjevoval na veřejnosti, namluvil navíc také dvě alba nominovaná na Grammy.

Aliho hvězda je sice jediná, která má to privilegium být na fasádě, jiné celebrity se ale zase mohou pochlubit tím, že jsou zde zastoupeny vícekrát. Pět hvězd ve všech pěti kategoriích má bavič Gene Autry, po čtyřech hvězdách mají Bob Hope, Roy Rogers, Mickey Rooney a Tony Martin, třemi hvězdami jsou zastoupeny tři desítky dalších. A nenechme se zmást: jména Harrison Ford a Michael Jackson zde sice také každé najdeme na dvou hvězdách, v obou případech jde ovšem o dvě různé osobnosti.

Zdroje:
Vlastní