Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Proč byli westernoví hrdinové samá třáseň?

Proč byli westernoví hrdinové samá třáseň?
Vinnetou s Old Surehandem - oblečení samá třáseň... | zdroj: Profimedia

Oblečení indiánů a kovbojů si lze jen sotva představit bez typických dlouhých třásní. Nebyly jen pro ozdobu – měly především praktický účel. K čemu vlastně sloužily?

Charakteristické dlouhé třásně na oblečení si spojujeme nejčastěji s Divokým západem, westerny a kovboji. Jsou přitom mnohem starší a neoblékali si je až honáci dobytka, kteří brázdili dálky amerických prérií od 19. století. Ti totiž styl oblékání okoukali od indiánů – včetně oněch kožených bund a kabátů s třásněmi.

A měli pro to dobrý důvod. Domorodí obyvatelé totiž znali pro přežití v drsné přírodě nejeden trik a kdejakou vychytávku. A totéž platí i o třásních, které rozhodně nebyly jen ozdobou či jakýmsi symbolem společenského postavení. Naopak – měly praktický účel, přesněji řečeno jich měly rovnou několik: fungovaly jako pláštěnka a kápézetka.

Třásně totiž odváděly velmi dobře vodu a vlhkost, takže v dešti dokázaly zabránit tomu, aby oblečení příliš promoklo. Zároveň také chránily látku či kůži pod nimi před opotřebením a možná také trochu pomohly odhánět hmyz - podobně jako se třásně používají jako ochrana před dotěrným hmyzem na koňských hlavách.

Hlavně ale byly třásně vždy po ruce, takže je v případě potřeby bylo možné jednoduše uříznout a použít na kdeco: na zašití a záplatování oblečení a dalšího vybavení, jako obinadlo či škrtidlo nebo prostě na uvázání čehokoliv.

Zkrátka multifunkční oděv se vším všudy – a navíc hezký. A klasika, která přetrvala věky. Dnes jsou westernové či kovbojské bundy k mání v nejrůznějších variacích a barvách, charakteristické dlouhé třásně ale chybět nesmějí. I když dnes už jsou opravdu jen pro ozdobu... profimedia-0145169281 Kdo by neznal Vinnetoua a Old Shatterhanda? Oba samozřejmě s třásněmi! | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní