Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Stres je dobrý sluha, ale zlý pán

Stres je dobrý sluha, ale zlý pán
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Hormon adrenalin má v lidském těle nezastupitelné místo. Díky němu zvládáme stresové situace, překonáváme strach a nebezpečí. Jindy ho zase vyhledáváme dobrovolně, například při provozování extrémních sportů nebo sledování hororů. V každém případě ale platí všeho s mírou. Adrenalin se totiž vyplavuje i při psychickém stresu, a pokud s ním bojujeme dlouhodobě, zaděláváme si na řadu zdravotních problémů.

Nebýt adrenalinu, pravěcí lidé by neměli šanci přežít. Nebezpečí na ně číhalo na každém rohu, zejména při lovu potravy. Buď kořist ulovili, nebo se jí sami stali. Tyhle časy jsou sice dávno pryč, ale dnešní doba přináší řadu jiných stresových situací, se kterými je potřeba se vyrovnat. Mohou to být problémy doma nebo v práci, ale i události vyvolávající stres a úzkost (například dopravní nehoda, pocit pronásledování).

V takových chvílích nadledvinky produkují hormon adrenalin, který dostává tělo do akce. "Adrenalin zrychluje srdeční frekvenci, zvyšuje hladinu cukru i krevního tlaku a zvyšuje se svalové napětí, které nás vybudí k neobvyklým výkonům. Psychika se ale pod vlivem adrenalinu naopak 'zjednoduší' - moc o věcech nepřemýšlíme, neanalyzujeme, spíše jednáme instinktivně. Odpočineme si tak od váhání a nejistoty. Adrenalin tedy slouží k tomu, abychom byli schopní rychle reagovat na nečekané situace," vysvětluje psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl.

Stres a adrenalin jsou spojené nádoby

Vyplavený adrenalin ale musí tělo zpracovat. V nebezpečných situacích to jde takřka samo, utečeme, získáme sílu na přemožení útočníka a podobně. Pokud nás ale stres zastihne v práci, těžko si můžeme jít zaběhat nebo nadávat šéfovi nebo kolegům. V tu chvíli je dobré vše prodýchat nebo se projít po budově. Pokud ani to neuděláme, dostává naše tělo pořádně zabrat.

"Dlouhodobý stres způsobuje celou řadu psychických i fyzických problémů - od podrážděnosti přes výkyvy nálad, problémy se spánkem, nechutenství či sklony se přejídat až po hypertenzi či zvyšující se cholesterol. Takové poškození srdečně-cévní soustavy navíc může vést až k infarktu," vysvětluje Kulhánek s tím, že ostatní jedince může postihnout i bolest hlavy, poruchy zažívání a celá řada dalších psychosomatických onemocnění.

I nad chronickým stresem se ale dá vyhrát. "Můžeme s ním bojovat tak, že si problém uvědomíme a začneme se o sebe celkově a lépe starat, někdy mluvíme o work-life balanci - musíme se naučit odpočívat a nezanedbávat svůj osobní život," dodává psycholog.

Adrenalinu tak akorát

Přesto všechno má adrenalin i pozitivní stránku, která se projevuje zejména při oblíbených činnostech., jako třeba sledování sportovních zápasů, četba detektivek nebo provozování různých koníčků (geocaching, hraní her, sázení a podobně). "Jde o tzv. EUSTRES - příjemný stres, který nás vytáhne z nudy, letargie a stereotypu," vysvětluje psycholog.

Takový hodný stres lidé vyhledávají dobrovolně a někteří z nich se na něm a dalších látkách, které tělo produkuje, mohou stát i závislí. "Při stresu se vyplavují i jiné hormony než adrenalin, například endorfin, jehož působení vnímáme opravdu příjemně. Závislost vzniká na pocitech, že jsme něco nebezpečného zvládli, že všechno opět dobře dopadlo, že se nenudíme, nejsme smutní. Někteří lidé vyhledávají adrenalin jako samoléčbu deprese, aniž by si to uvědomovali," dodává psycholog Kulhánek.

Adrenalin ale také dennodenně zachraňuje lidské životy. Je nezbytným pomocníkem lékařů při resuscitaci lidi, které postihla srdeční zástava. Hormon, který zdravotníci aplikují přímo do žíly, účinkuje téměř okamžitě. Jeho náhlý přísun srdce opět nahodí, pokud už není příliš pozdě.

Zdroje:
Vlastní