Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Příčinou úmrtí kojence po vyšetření v Domažlicích nebylo podle policie násilí

Příčinou úmrtí kojence po vyšetření v Domažlicích nebylo podle policie násilí
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kriminalisté, kteří vyšetřují příčinu pondělního úmrtí tříměsíčního chlapce po vyšetření v Domažlické nemocnici, dnes podle předběžné pitevní zprávy vyloučili tzv. brachiální, tedy tělesné násilí. Šlo o úmrtí z chorobných příčin, řekla krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová. Konkrétní informace podle ní budou až po všech laboratorních výsledcích, což může být v řádu týdnů.

Kojence poslal nemocniční lékař domů z pohotovosti s tím, že je nachlazený. Dítě pak doma přestalo dýchat a přivolaná záchranná služba už ho nezachránila. Mluvčí nemocnice Jiří Kokoška ČTK sdělil, že ošetření dítěte v nemocnici bylo úspěšné, zdravotní potíže odezněly a smrt dítěte nemá souvislost s potížemi, s nimiž bylo v nemocnici ošetřováno. Na pondělní událost ve čtvrtek upozornil server Novinky.cz a následně iDNES.cz.

Chlapec měl déle než týden rýmu a kašel, k nimž se přidala vysoká teplota. Ošetřující lékař rodičům řekl, aby s ním nechodili ven, a na snížení teploty doporučil Panadol nebo Nurofen v čípcích a kapky do nosu, dítěti se doma ještě přitížilo a druhý den ráno přestalo dýchat. Přivolaný lékař záchranné služby už mu nedokázal pomoci. „Po našem příjezdu už bylo dítě v bezvědomí. I přes veškerou snahu se u něj nepodařilo obnovit životní funkce a lékař bohužel konstatoval smrt,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Márie Svobodová.

Nemocnice se ohradila proti tomu, že by smrt souvisela s předchozím ošetřením v nemocnici a že by její lékaři byli viníky. „Pro toto obvinění neexistuje žádný důkaz. Naopak informace, které má nemocnice čerstvě k dispozici, naznačují, že ošetření dítěte v nemocnici bylo úspěšné, zdravotní potíže odezněly a smrt dítěte nemá žádnou souvislost s potížemi, se kterými bylo v nemocnici ošetřováno,“ řekl ČTK mluvčí Kokoška. Dodal, že nemocnice čeká na výsledky pitvy.

Zdroje: