Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Při pokusu dostat se do španělské enklávy zemřelo 18 migrantů z Afriky

Při pokusu dostat se do španělské enklávy zemřelo 18 migrantů z Afriky
Migranti u španělské enklávy Melilla (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Osmnáct migrantů původem z Afriky zemřelo při pátečním hromadném pokusu dostat se z marockého území do španělské enklávy Melilla.

Podle agentury AFP o tom informovaly marocké úřady. Předchozí bilance marockého ministerstva vnitra hovořila o smrti pěti migrantů na hranicích.

Překonat dvojitou bariéru a šestimetrový plot na hranicích Mellily se v pátek navzdory rozsáhlé přítomnosti španělské i marocké policie pokusilo překonat na 2000 migrantů. Asi 130 z nich uspělo.

Kvůli obrovské tlačenici u hraniční bariéry ale podle prvních zpráv zemřelo pět lidí kvůli ušlapání nebo udušení, popřípadě kvůli pádu z výšky.

Dalších 13 osob pak později v pátek podlehlo zraněným, uvedly v prohlášení úřady marocké provincie Nador. Zranění podle původní bilance utrpělo 76 migrantů a 140 marockých policistů.

Migranti se shromáždili u hranic španělské enklávy brzy ráno. Muži ve skupinách vylézali na střechu kontrolního stanoviště, odkud přestřihávali drátěný plot kleštěmi a pokračovali dál, uvedla agentura Reuters.

Záběry ze sociálních sítí zachycují radující se migranty, kterým se povedlo dostat na území Španělska. Zastoupení španělské vlády v Melille označilo tento ilegální přechod hranice za „perfektně organizovaný a násilný“.

Podobné hromadné pokusy migrantů dostat se do Melilly nejsou neobvyklé a v minulosti se takto snažilo bariéru překonat najednou i více než 1000 lidí. To se naposledy stalo letos v březnu, kdy se do Melilly za dva dny pokusilo dostat na 3700 Afričanů, z toho asi 850 úspěšně.

Zdroje: