Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Polsko zadrželo stovku migrantů. Násilný pokus překročit hranice inspirovaly běloruské síly

Polsko zadrželo stovku migrantů. Násilný pokus překročit hranice inspirovaly běloruské síly
Za celou středu polská ostraha hranic zaregistrovala podle svých slov 501 pokusů o překročení bělorusko-polské hranice | zdroj: Profimedia

Asi 100 migrantů se pokusilo překračit hranici z Běloruska do Polska. Násilný pokus o hranice měly podněcovat běloruské síly.

Polské bezpečnostní složky v noci na dnešek zadržely skupinu asi 100 migrantů, kteří se u obce Dubicze Cerkiewne pokusili nelegálně překročit hranici z Běloruska. Na twitteru to uvedlo polské ministerstvo obrany, které zároveň tvrdí, že násilný pokus o překročení hranice inspirovaly běloruské síly. Minsk dříve podobná obvinění popíral, poznamenala agentura Reuters. Podle mluvčí polské pohraniční stráže bylo pět cizinců - včetně tří dětí - převezeno do nemocnice. Jejich zdravotní stav je prý ale dobrý.

„Ve skupině byli běloruští vojáci.“

„Běloruské síly nejprve provedly průzkum. S největší pravděpodobností poškodily plot. Poté Bělorusové přinutili migranty házet kameny na polské vojáky, aby odpoutali jejich pozornost. O několik set metrů dál se odehrál pokus o překročení hranice,“ napsalo polské ministerstvo obrany.

Polská pohraniční stráž mezitím uvedla, že o násilné překročení hranic se pokusilo několik velkých skupin migrantů. Jedna z nich čítala asi 500 lidí, tvrdí ostraha polských hranic. Mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská později podle listu Gazeta Wyborcza sdělila, že incident týkající se této skupiny se odehrál u obce Dubicze Cerkiewne kolem deváté večer. Lidé podle ní házeli na polskou ostrahu hranic kameny a svítili jim do očí baterkami a lasery.

„Zazněly výstřely ze signální pistole. Ve skupině byli běloruští vojáci. Asi 200 lidí překročilo hranici a prošlo několik desítek metrů na polské území. Tito lidé byli odvedeni na hraniční čáru. Ostatní lidé ve skupině hranici nepřekročili. Pět lidí - muž, žena a tři děti z této skupiny, bylo převezeno do nemocnice (na polské straně),“ uvedla Michalská, která neupřesnila povahu zranění migrantů, ani to, co se jim stalo. Prohlásila však, že jejich zdravotní stav je dobrý. Podle Michalské mají střelbu ze signální pistole „pravděpodobně“ na svědomí běloruské bezpečnostní složky.

Za celou středu polská ostraha hranic zaregistrovala podle svých slov 501 pokusů o překročení bělorusko-polské hranice. To je podle agentury Reuters oproti předchozím dnům nárůst. Od začátku roku zaznamenala polská pohraniční stráž více než 33 000 pokusů o nelegální překročení bělorusko-polské hranice, uvedl dnes polský zpravodajský server Onet. Z toho 5500 jich eviduje v listopadu, téměř 17 300 v říjnu, necelých 7700 v září a přes 3500 v srpnu.

Několik tisíc migrantů, převážně z Blízkého východu, již několik dní táboří v mrazivých teplotách na běloruské straně hranic s Polskem v naději, že se dostanou do Evropské unie. Západ obviňuje autoritářský režim Alexandra Lukašenka, že láká migranty do země a pak je posílá k hranicím s EU. Minsk se prý tak mstí za sankce, které unie uvalila na jeho režim kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana podobná obvinění odmítá.

Ve středu se objevily informace, že běloruské bezpečnostní síly začaly odvážet od hraničního přechodu Bruzhi-Kuźnica skupiny migrantů. Uvedla to mluvčí polské pohraniční stráže, podle níž nebylo jasné, zda běžence nechtějí jen přemístit na jiná místa podél hranice. Podle běloruské agentury BelTA byli přesunuti do nedalekého dopravně-logistického centra. S přesunutím prý souhlasila asi tisícovka lidí, aby tam „počkali, jak se situace vyvine“. Někteří z nich uvedli, že se do svých zemí nechtějí vrátit, poznamenala agentura AP.

Dnes podle zpravodaje agentury TASS tábor poblíž hraničního přechodu opustilo přes 500 dalších migrantů. Běloruští pohraničníci je eskortovali do dopravně-logistického střediska, které se nachází asi 1,5 kilometru od hranic, píše agentura. Kolem 200 až 300 lidí, převážně mužů, ale i rodin s malými dětmi, se ale dál choulí u ohňů poblíž hraničního přechodu, hlásil dnes z běloruské strany pohraničí reportér agentury Reuters, podle něhož si někteří lidé postavili stany. Obklopují je přitom běloruští vojáci.

Informace o dění na hranici je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů, protože v polském pohraničním pásmu platí výjimečný stav a novináři, ochránci lidských práv či humanitární pracovníci tam nemají přístup. Média jsou z polské strany odkázána na informace úřadů. V Bělorusku se novináři potýkají s přísnými omezeními.

Dnes se zároveň očekává první repatriační let migrantů z Minsku, který plánuje Irák. Na 430 Iráčanů se už odbavilo k letu, uvedlo dnes irácké ministerstvo zahraničí.

Libanon mezitím podle agentury Reuters nařídil aerolinkám létajícím z této blízkovýchodní země do Běloruska, aby na paluby letadel pouštěly pouze pasažéry, kteří mají běloruské občanství, povolení k pobytu nebo víza. Už dříve k podobnému kroku přistoupilo například Turecko nebo Spojené arabské emiráty, které zakázaly přepravu občanů některých blízkovýchodních zemí do Běloruska.

Běloruská společnost Belavia dnes oznámila, že přestane umožňovat občanům Afghánistánu, Iráku, Libanonu, Libye, Sýrie a Jemenu vstup na palubu svých letadel při odletech z uzbeckého Taškentu do Minsku.

Zdroje: