Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Británie si stojí za svými plány na deportaci lidí do Rwandy, chystá se na právní boj

Británie si stojí za svými plány na deportaci lidí do Rwandy, chystá se na právní boj
Boris Johnson plánoval poslat první letadlo s uprchlíky do Rwandy už 14. června, to ale nevyšlo | zdroj: Profimedia

Británie se „chystá na další boj“ okolo záměru na deportace do Rwandy, řekla dnes agentuře Reuters ministryně práce Therese Coffeyová.

Let se sedmi lidmi, kteří nelegálně vstoupili do Británie, měl odstartovat v úterý ve 22:30 SELČ. Deportaci jednotlivých migrantů ale na poslední chvíli zrušily soudní příkazy Evropského soudu pro lidská práva.

Charitativním a odborovým organizacím a jednotlivcům se v minulých dnech u britských soudů nepodařilo dosáhnout plošného zrušení první vlny úterních deportací. Letenku do Rwandy ale soudy zrušily jednotlivě několika desítkám migrantů, pro něž by deportace podle soudu byla nebezpečná, nebo porušovala jejich lidská práva.

Krátce před odletem tak čekalo na odlet do Rwandy v Boeingu 767 na vojenském letišti Wiltshire jen sedm migrantů.

Advokáti charitativních organizací ale v posledních hodinách a minutách před odletem uspěli s žádostmi u Evropského soudu pro lidská práva, který zrušil jejich deportace. Ve 23:15 SELČ všichni pasažéři letadlo opět opustili.

Evropský soud pro lidská práva (ECHR) ve Štrasburku je soudním dvorem Rady Evropy a není proto institucí Evropské unie. Británie je spolu s dalšími devíti státy zakládající zemí Rady Evropy, která byla ustavena v roce 1949 takzvanou Londýnskou smlouvu. Nyní má 47 členských zemí, Česko je členem od roku 1993.

„K rozsudku ECHR se určitě vrátíme a jeho původní rozhodnutí napadneme,“ řekla dnes Reuters ministryně práce Coffeyová. V podobném duchu hovořila se stanicí Sky News i ministryně vnitra Priti Patelová, která zopakovala stanovisko vlády, která se „nenechá zastrašit od správné věci“.

„Náš právní tým reviduje každé rozhodnutí, které bylo v souvislosti s (deportačním) letem učiněno a přípravy na další let začínají teď,“ uvedla Patelová.

Rozsudek evropského soudu neodradil ani rwandskou vládu, která je „stále připravena přijmout migranty a poskytnout jim bezpečí a příležitosti“ ve své zemi, řekla agentuře Reuters vládní mluvčí Yolande Makoloová.

Svým deportačním programem, za který Londýn v první fázi zaplatí Rwandě 120 milionů liber (asi 3,5 miliardy korun), chce britská vláda rozbít pašerácké sítě a odradit migranty od toho, aby podstupovali nebezpečnou cestu přes Lamanšský průliv.

Plán ale kritizují mnozí politici, charitativní spolky i mezinárodní organizace nebo také anglikánská církev. V soukromí ho označil za „otřesný“ i princ Charles.

Zdroje: