Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Aktualizováno: Prezident Zeman byl hospitalizován, z lánského zámku ho odvezla ambulance

Aktualizováno: Prezident Zeman byl hospitalizován, z lánského zámku ho odvezla ambulance
Podle Hradu je prezident Zeman v posledních dvou týdnech nemocen | zdroj: Profimedia

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

(AKTUALIZOVÁNO, 20:10) Jiří Ovčáček uvedl, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři. Vyzval média, aby projevila ohledně informací trpělivost.

Zeman byl dnes v poledne převezen do Ústřední vojenské nemocnice, podle ošetřujícího lékaře Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Prezident je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny. Převoz Zemana do nemocnice vyvolal otázky ohledně sestavování nové vlády, při kterém prezident hraje klíčovou roli.

„Pan prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodují lékaři. Po dobu pobytu v nemocnici má pan prezident zajištěn informační servis, včetně monitoringu médií, který si sám vyžádal dodávat každý den,“ napsal Ovčáček ČTK. „Nejdůležitější je ale teď zdraví, a proto s veškerou vážností žádám redakce, aby projevily trpělivost a nevyžadovaly informace každou hodinu nebo každý den. Informace budeme poskytovat s úměrou, jak bude nezbytné,“ dodal mluvčí na dotaz na aktuální stav prezidenta a na jeho plány ohledně povolebního vyjednávání.

Ovčáček zároveň uvedl, že Zemanově rodině a jeho nejbližším spolupracovníkům "od počátku leží na srdci zdraví pana prezidenta". „Nikoliv politika. Je zároveň nutno zdůraznit, že současná hospitalizace pana prezidenta nikterak neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci,“ poznamenal mluvčí.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:30) Důvodem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana jsou komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Média o zdravotním stavu prezidenta dnes v krátkém prohlášení před Ústřední vojenskou nemocnicí v Praze informoval Zemanův ošetřující lékař a ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Zeman je podle něj hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny.

„Krátce po 13. hodině jsme přijali k hospitalizaci prezidenta republiky Miloše Zemana na mé doporučení. Důvodem hospitalizace jsou komplikace, které provázejí jeho chronické onemocnění, pro které je u nás léčen. Přesně známe diagnózu, tím způsobem jsme schopni zacílit léčbu tak, jak má vypadat. V tuto chvíli je pacient hospitalizován na pracovišti intenzivní medicíny ÚVN a je v péči odborníků,“ řekl Zavoral.

Přesnou diagnózu prezidenta médiím Zavoral nesdělil, neboť k tomu nemá jeho souhlas.

Zeman v ÚVN v září strávil osm nocí, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. V tehdejší zprávě Hradu je uvedeno, že prezident trpěl dehydratací a mírným vyčerpáním a že u cukrovky nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty. Neuropatie nohou, kvůli které se prezident pohybuje na vozíku, podle zprávy přetrvává.

Ambulance s prezidentem dorazila okolo 12:45 na akutní příjem ÚVN. Za asistence zdravotníků byl prezident v nemocnici přijat.

(12:53, původní zpráva) Prezident Miloš Zeman byl dnes hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekla ČTK bez dalších podrobností mluvčí nemocnice Jitka Zinke. Prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral poskytne ke zdravotnímu stavu hlavy státu ve 14 hodin komentář médiím. Ambulance s prezidentem odjela z lánského zámku kolem poledne krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše, který se předtím se Zemanem sešel.

Ambulanci popsanou „mobilní jednotka intenzivní péče ÚVN“ doprovázelo několik vozidel ochranné služby. Podle Hradu je prezident v posledních dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu přímo v Lánech a na doporučení Zavorala zrušil i dnešní účast v debatě CNN Prima News.

O Zemanově zdravotním stavu média a politici spekulují již několik dnů. V září strávil osm nocí v ÚVN, podle Pražského hradu šlo o rekondiční pobyt, při kterém prezident podstoupil několik vyšetření a infuze. Od té doby je Zeman v Lánech.

Pražský hrad v posledních dnech opakovaně odmítal tvrzení, že prezident má vážné zdravotní potíže. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v pátek Rádiu Z řekl, že je Zeman 14 dnů ve stavu nemocných. „Pan prezident musí nabrat sil, musíme si uvědomit, že panu prezidentovi je 77 let, to už je věk stáří a to se prostě musí některé neduhy objevit,“ řekl.

Současný stav podle něj Zemana nijak neomezuje ve výkonu jeho ústavních pravomocí a prezident je připraven přispět k sestavení vlády. K Zemanovi pravidelně jezdí jeho ošetřující lékař Zavoral, jehož specializací je gastroenterologie. Spekulace o vážném stavu prezidenta Ovčáček v pátek označil za fámy a dezinformace. Bližší informace o zdravotních komplikacích mluvčí nezveřejnil.

Zdroje: