Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Překvapení se nekonalo: Senát schválil snížení růstu penzí, na tahu je teď prezident

Překvapení se nekonalo: Senát schválil snížení růstu penzí, na tahu je teď prezident
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Senát dnes podle očekávání schválil sporné snížení červnové valorizace důchodů, které navrhla vláda kvůli nutnosti nezvyšovat neúměrně výdaje státu. Průměrný důchod se tak má od června zvýšit o zhruba 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by se v návaznosti na míru inflace zvýšil o 1770 korun. Návrh ještě posoudí nastupující prezident Petr Pavel, který slíbil stanovisko zveřejnit v pátek.

Pro schválení vládní důchodové novely hlasovalo 48 členů frakcí vládní koalice ze 72 přítomných senátorů. Proti bylo 12 členů horní parlamentní komory hlavně z řad opozičních ANO, SEN 21, ČSSD a vládních Pirátů, k nimž se připojili dva senátoři SLK, lidovec Jiří Čunek a Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Zbývajících 12 senátorů včetně Hany Kordové Marvanové (za ODS) a Daniely Kovářové (nezávislá), které v ústavně-právním výboru v úterý podpořily zamítnutí novely, se hlasování zdrželo. Projednávání novely trvalo pět a čtvrt hodiny.

Snížení valorizace má letos stát 15 miliard korun, bez něj by výdaje státu na penze podle vlády vzrostly letos o 34,4 miliardy korun. V následujících sedmi letech do roku 2030 by se zvýšily postupně na celkem zhruba 291,3 miliardy korun, řekl senátorům ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle ministra je k tomu třeba připočítat náklady na obsluhu státního dluhu ve výši 50,5 miliardy korun, celkem by se tedy náklady navýšily na 342 miliard korun, které by si vláda musela půjčit.

Stanjura označil za nevyužitelné rady opozice současně nezvyšovat výdaje rozpočtu ani jeho příjmy zvyšováním daní a přitom snižovat rozpočtový deficit. Za trefná označil slova předsedy Národní rozpočtové rady Mojmíra Hampla, který tento mix označil za „rozpočtovou lobotomii“.

Průměrná starobní penze činila v lednu podle ministerstva práce a sociálních věcí 19 438 korun. Po omezeném zvýšení přesáhne průměrná penze podle ministerstva 20 000 korun a dostane se na 46 procent průměrné mzdy. Bez snížení růstu by se průměrný důchod zvýšil na 48 procent průměrné mzdy, zatímco v minulosti se pohyboval na úrovni kolem 40 procent průměrné mzdy.

Pavel se s lídry ANO sejde k důchodové novele příští středu

Budoucí prezident Petr Pavel vyhověl žádosti opozičního hnutí ANO o schůzku k průběhu sněmovního jednání o důchodech. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová dnes ve sněmovně novinářům řekla, že ji spolu s místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem Pavel přijme příští středu. Schillerová kritizovala, že sporné snížení červnové valorizace důchodů dnes schválil Senát, selhal podle ní jako pojistka ústavnosti.

Lídři ANO chtějí Pavlovi popsat, jak vypadalo sněmovní jednání, ale také mu sdělit věcné argumenty proti předloze, uvedla Schillerová. O písemné žádosti o schůzku s nastupujícím prezidentem informovala v úterý. „Odpověď jsme dostali před chvílí, prezident Pavel nás přijme 15. března, tuším v 09:00,“ řekla.

Pavel dříve oznámil, že svůj postoj k novele sdělí až po prezidentské inauguraci, která je na programu ve čtvrtek. Před týdnem uvedl, že jako občan má pochybnosti o některých aspektech novely, na které upozorňují i odborníci. Do legislativního procesu nechtěl svými výroky zasahovat. Schillerová neví, zda se schůzka uskuteční až poté, co se Pavel k novele vyjádří. „To je naprosto na něm. Nemyslím si, že někdy řekl, že se vyjádří přesně 10. března,“ uvedla.

Budoucí prezident zůstal podle Schillerové „poslední nadějí“, když jako jediný může „zvůli hanebného zákona zastavit“. Pokud by předpis vetoval, opozice podle Schillerové udělá vše pro to, aby zákon nebyl schválen včas.

Zdroje: