Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

PPF získala 90,1 procenta O2 a iniciuje stažení jeho akcií z burzy

PPF získala 90,1 procenta O2 a iniciuje stažení jeho akcií z burzy
PPF se několik let věnuje rozvoji svých telekomunikačních aktivit na trzích střední a jihovýchodní Evropy prostřednictvím provozovatelů infrastruktury a operátorů | zdroj: Profimedia

Investiční skupina PPF získala v rámci zrychleného odkupu akcií podíl 90,01 procenta v operátorovi O2, a chystá se proto iniciovat stažení těchto cenných papírů z pražské burzy. Uvedla to dnes v tiskové zprávě. Před středečním vyhlášením zrychleného odkupu skupina ovládala 83,58 procenta akcií operátora.

Navýšení podílu PPF Telco na základním jmění O2 CR se odehrálo metodou takzvaného zrychleného odkupu 19,353.910 akcií za maximální cenu 264 korun za jednu. Šlo o první transakci tohoto druhu na tuzemském kapitálovém trhu.

Po oznámení o navýšení podílu lze očekávat, že v relativně krátkém horizontu několika měsíců bude svolána valná hromada společnosti, která schválí zahájení procesu vytěsnění minoritních akcionářů, řekl ČTK makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Akcie O2 by se podle něj na trhu měly nyní obchodovat s mírným diskontem vůči ceně 264 Kč na akcii. Dnes akcie O2 okolo 10:30 klesaly o 2,4 procenta na 262,50 Kč.

Zrychleného odkupu akcií se mohli zúčastnit pouze kvalifikovaní investoři. Ti akcionáři O2, kteří nejsou kvalifikovaní investoři, budou moci své akcie prodat skupině PPF v rámci následné nabídky povinného odkupu dle platných pravidel.

„Jako držitel podílu na základním kapitálu O2 CR více než 90 procent oznamuje PPF záměr iniciovat v souladu se zákonnou normou nucený přechod (tzv. povinný odkup) všech akcií ostatních akcionářů tohoto telekomunikačního operátora na společnosti ze skupiny,“ uvedla PPF ve zprávě.

PPF se několik let věnuje rozvoji svých telekomunikačních aktivit na trzích střední a jihovýchodní Evropy prostřednictvím provozovatelů infrastruktury a operátorů. S tím souvisí průběžné vyhodnocení optimální formy vlastnictví a financování jednotlivých aktiv. Rozhodnutí PPF nabídnout zrychlený odkup akcií O2 CR reflektuje podle mluvčího Leoše Rouska fakt, že objem obchodů, se kterými se tyto cenné papíry na pražské burze obchodují, již delší dobu strmě klesá. V tomto roce dosahuje průměrný denní objem obchodů s akciemi O2 CR 9,3 milionu korun, což odpovídá tržní likviditě velmi malého akciového titulu, nikoli společnosti kotované na hlavním trhu pražské burzy.

Transakce s akciemi O2 CR v objemech na úrovni alespoň desítek milionů korun, což by odpovídalo významu této společnosti, jsou tak nyní v běžném obchodním režimu neuskutečnitelné, uvedla skupina. Pro srovnání v roce 2011 dosahoval průměrný denní objem obchodů s akciemi O2 CR 134 milionů korun. O pět let později klesl na 33 milionů korun.

PPF tak prostřednictvím zrychleného odkupu umožnila kvalifikovaným investorům, aby své akcie v O2 CR mohli odprodat najednou. Současně si prodávající zachovají svůj nárok na výplatu dividendy O2 CR ze zisku za rok 2020 a částky odpovídající snížení emisního ážia. Nárok na výplatu tohoto podílu na zisku bude zachován také pro drobné akcionáře v rámci následného povinného odkupu.

Díky nabytí většího než devadesátiprocentního podílu na základním kapitálu a hlasovacích právech v O2 CR může společnost PPF Telco požádat valnou hromadu akcionářů O2 CR o schválení povinného odkupu zbývajících minoritních akcií O2. Cílem povinného odkupu je nucený přechod všech akcií ve vlastnictví ostatních akcionářů O2 CR na společnost PPF Telco.

Do PPF Telco již patří 100 procent největšího majitele telekomunikační infrastruktury CETIN. O2 nabízí telekomunikační a internetové služby v pevné a mobilních sítích 5,97 milionu mobilních klientů a 855 000 uživatelů internetu. Operátor loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 5,85 miliardy korun. Výnosy stouply o 2,6 procenta na 39,77 miliardy korun.

Skupina PPF je aktivní v 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina vlastní aktiva ve výši 39,7 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 94 000 lidí.

Analytici: Zhorší to atraktivitu pražské burzy

Očekávané stažení akcií operátora O2 z pražské burzy dále zhorší atraktivitu českého akciového trhu. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

„PPF takto připraví domácí kapitálový trh o sedmou nejvíce obchodovanou emisi akcií, která měla stabilní dividendový výnos. Tento krok nadále zhorší atraktivitu a likviditu místního trhu, zhorší postavení případných IPO (veřejných úpisů akcií) zde,“ řekl ČTK Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Krok podle něj dále podpoří atraktivitu bytů jako jediného investičního aktiva pro širokou veřejnost.

„V delším období může vést stažení akcií O2 z pražské burzy k ochabnutí zájmu o tuzemský burzovní parket ze strany větších zahraničních fondů,“ souhlasil analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Důvodem je podle něj nedostatečný počet velkých stabilních firem, které se v Praze obchodují. Aktuálně totiž není na obzoru vstup žádného významného emitenta, dodal.

Vytěsnění minoritních akcionářů se u českých akciových titulů stává jakousi tradicí, míní jednatel společnosti Imperium Finance Václav Kosáček. Cena, za kterou budou podíly vykoupeny, podle něj zcela jistě nebude některým minoritním akcionářům stačit, a dá se očekávat soudní dohra. „Myslím, že už z principu jednání těchto 'velkých hráčů', není cena za akcii ve vytěsnění adekvátní,“ podotkl.

Po oznámení o navýšení podílu lze očekávat, že v relativně krátkém horizontu několika měsíců bude svolána valná hromada společnosti, která schválí zahájení procesu vytěsnění minoritních akcionářů, upozornil makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Akcie O2 by se podle něj na trhu měly nyní obchodovat s mírným diskontem vůči ceně 264 Kč na akcii. Dnes akcie O2 okolo 10:30 klesaly o 2,4 procenta na 262,50 Kč.

Pokud jde o motivaci skupiny stáhnout akcii z trhu, Dohnala nenapadá jasný důvod. „Možná se připravuje prodej O2 a společnosti CETIN strategickému investorovi ze zemí mimo EU. Možná je motivací neposkytovat veřejnosti informace o hospodaření, což může souviset se snahou budoucí vlády rozbít oligopol na trhu dat a volání. Možná se obě firmy mají opět spojit a s vyšší valuací znovu vrhnout na trh. Jde pouze o spekulace,“ poznamenal.

Zdroje: