Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Jak se kupovala TV Nova: Ve hře byla Penta a Číňané, k podpisu byl jen krůček

Jak se kupovala TV Nova: Ve hře byla Penta a Číňané, k podpisu byl jen krůček
Vloni oslavila TV Nova 25 let své existence (na snímku zajíc Zaza a ředitel Vladimír Železný). V roce 2019 se o koupi televize strhla velká miliardová bitva. | zdroj: Profimedia

První jednání o koupi TV Nova, respektive celé skupiny CME, vedla společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera poprvé už v květnu 2016. Půlroční jednání ale k závěru nevedla a favoritem se následně stala skupina Penta v konsorciu s čínskou CEFC. Té ale v rozhodující okamžik – krátce před podpisem smlouvy – vyschly finanční zdroje, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

"Jednání o koupi skupiny CME začala v průběhu roku 2016 trvala zhruba jeden a půl roku. Penta je vedla jménem konsorcia investorů s majitelem CME, společností Time Warner," rekapituluje mluvčí společnosti Penta Ivo Mravinac. O zájmu Penty a CEFC se psalo v tuzemských médií v listopadu 2017, žádná z firem však tehdy jednání nepotvrdila.

Vyjednávání přitom dospělo až do stádia podpisu dokumentu, ve kterém už byla dokonce pevně dohodnutá kupní cena a v přípravě už byla samotná smlouva o koupi.

"Transakce ale nebyla dokončena, protože jeden ze členů konsorcia, CEFC, přestal být schopný garantovat svoji část finančních závazků," dodal Mravinac pro HlídacíPes.org.

Finalizace zamýšlené akvizice přišla v době, kdy se čínská CEFC dostala do finančních potíží a v podstatě zbankrotovala.

PPF nebyla favoritem

Další zajímavé detaily o tom, jak šel čas a události kolem prodeje a co předcházelo pozdější dohodě o prodeji pětice evropských televizí do rukou PPF, nabízí dokument pro valnou hromadu CME, na níž akcionáři v pátek 27. února transakci schválili.

První debaty o možném odkoupení pětice televizí v Česku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Bulharsku a v Rumunsku vedla PPF se CME mezi květnem a říjnem 2016.

"Nicméně tyto diskuse byly předběžné povahy a nevedly k dalším potenciálním strategickým transakcím," stojí v dokumentu pro valnou hromadu.

Do hry poté vstoupil jiný zájemce. Mezi srpnem a prosincem 2017 vedla CME debaty s potenciálním zájemcem, kterého dokument označuje jako "Party A" s tím, že šlo o konsorcium evropského společnosti a strategického investora z Asie. Explicitně to řečeno není, ale šlo o výše zmíněnou spolupráci Penta/CEFC. Ve stejném čase CME obnovila i jednání s PPF.

V prosinci 2017 PPF oznámila, že v jednáních již dále pokračovat nebude.

"V lednu 2018 'Party A' informovala vedení společnosti, že se nepodařilo vytvořit konsorcium a že se nepodaří dokončit transakci," čteme ve zprávě pro valnou hromadu.

Podle ní se PPF vrátila do jednání počínaje dubnem 2018. V prosinci pak PPF oznámila, že by v jednáních ráda pokračovala v průběhu následujícího roku (v mezičase, v červnu 2018 AT&T dokončila akvizici Time Warner).

Dva další konkurenti

V listopadu 2018 objevil ještě třetí zájemce označovaný v dokumentu jako "Party B", ten ale už v únoru 2019 CME informoval, že na případném obchodu již zájem nemá. Mezi prosincem 2018 a březnem 2019 jednala CME ještě s třetím zájemcem ("Party C").

HlídacíPes.org v té době psal, že o TV Nova mají zájem tři zájemci: vedle PPF také americká televizní společnost Discovery a minoritní akcionář CME Ronald Lauder, muž, který v roce 1994 TV Nova zakládal a jemuž později Česká republika musela v roce 2003 v arbitráži za zmařenou investici vyplatit 10,5 miliardy korun.

Přesto ve hře stále ještě nezbývala jen PPF. Od května 2019 se objevily ještě další čtyři nabídky od firem "C, D, E a F". Dvě z nich měly zájem o odkup aktiv na Slovensku (televize Markíza), ve Slovinsku a v Bulharsku.

"Dne 29. května PPF předložila předběžný, nezávazný návrh na akvizici společnosti za cenu od 2,0 do 2,1 miliardy USD," připomíná akcionářům dokument. PPF zároveň požadovala osm týdnů exkluzivity k dokončení due dilligence (hloubkové kontroly) CME a finalizaci dokumentů nezbytných k dokončení transakce.

V textu je zmíněn i alternativní návrh PPF na to, že by odkoupila jen aktiva CME v Česku a na Slovensku.

Dne 30. května loňského roku se CME usoudila, že nabídka PPF není dostatečná; 4. června ale firma Petra Kellnera sumu navýšila na 2,2 miliardy dolarů. Na základě toho PPF postoupila do další fáze procesu, v němž byla spolu s ní i nadále firma "Party D" (pravděpodobně šlo o společnost Discovery). Ta ale koncem července z boje vypadla.

Proces se pak koncem července a v průběhu srpna poněkud "zasekl" na dalších diskusích o ceně za akcii. Po řadě dalších jednání byla dohoda podepsána 27. října 2019.

Podmínkou dokončení transakce byl souhlas akcionářů společnosti CME, ten PPF už nyní má. Zbývá vyjádření Evropské komise a regulátora v Rumunsku a ve Slovinsku.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje:
HlídacíPes.org