Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Požáry na severovýchodě Řecka nejsou stále pod kontrolou, uvedly úřady

Požáry na severovýchodě Řecka nejsou stále pod kontrolou, uvedly úřady
Požáry v Řecku stále nejsou pod kontrolou | zdroj: Profimedia

Požáry na severovýchodě Řecka, kde zasahují i čeští hasiči, nebyly ani dnes dopoledne pod kontrolou. V rozhovoru na stanici ERT to řekl představitel místních úřadů Dimitris Petrovits. Požáry tam zuří už od minulého týdne a hasiči nacházejí nová ohniska, situaci dost komplikuje vítr. Stále hoří také dva významné požáry u Atén a ve střední části Řecka.

Na severovýchodě země u řeky Evros, která tvoří hranici s Tureckem, hasiči zasahují u dvou silných požárních front. Podle Petrovitse je situace v oblasti velmi obtížná. Příznivěji se podle úřadů v sobotu vyvíjela fronta u obce Dadia.

„Zaznamenali jsem, že frontu u Dadie nebylo možné zastavit, nebylo možné ji dostat pod kontrolu,“ uvedl dnes dopoledne Petrovits. Zároveň vyzval k další pomoci regionu. Od pondělí se navíc očekává, že se změní směr větru, což by mohlo vést k dalšímu šíření požáru. Petrovits také vyzval k vyslání dalších hasičů.

Požár na severovýchodě Řecka patří k největším na území Evropské unie za posledních více než 20 let. Podle odhadu unijního systému Copernicus živel dohromady zdevastoval plochu o velikosti 770 kilometrů čtverečních. Nalezeno tam bylo 20 z 21 obětí, které si tento týden požáry v Řecku vyžádaly. Podle úřadů šlo v drtivé většině případů o migranty, kteří přes řeku Evros přicházejí do Řecka z Turecka.

Hasiči stále bojují také s požáry u národního parku Parnitha nedaleko od Atén a v regionu Bojótia.

Se zhruba 1527 kilometry čtverečních zničeného území je letos Řecko v Evropské unii zemí, na kterou lesní požáry dopadly nejtvrdším způsobem. Údaj je několikanásobný ve srovnání s dlouhodobým průměrem z let 2006 až 2022.

Zdroje: