Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Češka s dcerou prchaly před plameny v plavkách a s ručníkem

Češka s dcerou prchaly před plameny v plavkách a s ručníkem
Turisté opouštějící hotely na jihu ostrova Rhodos.. | zdroj: @daphnetoli

Požáry na řeckém ostrově Rhodos vyhnaly z domovů a hotelů na 20 000 lidí. Někteří Češi v ČT popisují dramatický útěk, při kterém si nestihli vzít ani doklady.

Část lidí v zasažené oblasti se dostala do bezpečí po moři, někteří ale museli ujít i několik kilometrů pěšky. Mezi nimi byla i Jana Šafářová.

„S dcerou jsme byly jen v plavkách, s ručníkem z pláže, bez pasů, bez jakýchkoliv věcí. Už jsme se na pokoj nedostaly, šly jsme tedy pěšky po pláži,“ řekla Šafářová ČT.

Do jednoho z hotelů na jihu ostrova se dostaly až po několika hodinách. Část cesty se jim podařilo urazit autobusem.

„Je to obrovský hotel, někdo si ukořistil lehátko, má to štěstí, že spí na měkkém. Já jsem tedy nespala vůbec a čekáme, co bude dál,“ líčila žena.

„Jsme uprostřed třetí evakuace, doufáme, že už poslední,“ popsal ve vysílání ČT24 turista Pavel Eichler aktuální situaci na požárem zasaženém ostrově. „Jsme na cestě asi dvacet hodin… Čekáme, než přijede autobus. Pak přejedeme do dalšího hotelu, nebo na letiště. Informace se rozcházejí. Bohužel cestovní kancelář s námi vůbec nekomunikuje, až teď, po necelých 24 hodinách, dostáváme první informace,“ řekl o situaci.

Evakuaci očekával, terasa hotelu byla totiž zapadaná popílkem. „Doufali jsme, že jak hotel, tak cestovní kancelář nám dá informace pravdivé a včas. Což se nestalo,“ vypověděl.

Cesta do hotelu, do kterého přicházejí další postižení turisté, byla podle něj „strastiplná“. „Deset kilometrů jsme museli jít po pláži s namočenými prostěradly a tričky kolem obličeje, abychom se nenadýchali kouře a popílku. Utíkali jsme před ohněm, vždycky, když jsme se otočili, jsme viděli obří plameny.“

Telefonní linky pro Čechy na Rhodu

⁠ Speciální linka MZV ČR: +420 222 264 240

⁠ Velvyslanectví Athény: +30 694 473 37 69

⁠ Čedok: +420 296 184 910

⁠ DER Touristik, Exim, Fischer: +420 255 787 999

⁠ Blue Style: +420 226 036 100

Zdroje: