Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Povolávací rozkazy elektronicky a tvrdé postihy pro odpírače služby

Povolávací rozkazy elektronicky a tvrdé postihy pro odpírače služby
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes schválila změnu zákona, která umožní úřadům posílat povolávací rozkazy elektronicky. Takto předvolaní nebudou smět opustit zemi, dokud se nenahlásí na příslušnou vojenskou správu. Odpírači vojenské služby budou čelit tvrdým restrikcím.

Od loňského září, kdy prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci na podporu speciální vojenské operace na Ukrajině, jak Moskva nazývá svou invazi, bylo povoláno do zbraně více než 300 000 někdejších vojáků a branců.

Dosud musely být povolávací rozkazy předávány osobně pracovníky vojenské správy nebo prostřednictvím zaměstnavatele. Upravený zákon nyní stanovuje, že dokumenty budou zasílány elektronicky a duplicitně také doporučenou poštou na adresu trvalého bydliště či do zaměstnání.

Pokud se takto předvolaní do dvou týdnů nedostaví na vojenskou správu, budou mít automaticky zakázáno vycestovat do zahraničí. Příslušné legislativní změny dnes rovněž schválila Státní duma.

Mezi další postihy, které hrozí odpíračům vojenské služby, je zákaz řídit auto, prodávat nebo kupovat nemovitosti či žádat o úvěry. Ruské úřady budou také moci přestat těmto osobám vyplácet sociální dávky či jakoukoliv jinou státní podporu.

„(Elektronický) povolávací rozkaz se považuje za doručený od okamžiku, kdy je uložen na osobním účtu osoby povinné k vojenské službě,“ uvedl předseda výboru pro obranu dolní komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. Podle něj se budou nová pravidla týkat nejen branců, ale všech osob povinných vojenskou službou.

Rusko se po chaotickém průběhu mobilizace v loňském roce snaží zefektivnit proces povolávání vojáků do armády pomocí digitalizace vojenských záznamů. Vzniknout má jednotný registr osob povinných vojenskou službou. Další vlna mobilizace ale na stole zatím není, tvrdil dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov novinářům, kteří se ho na tiskové konferenci tázali, zda jsou ohledně mobilizace nějaké změny. Ruští představitelé dříve opakovaně popřeli, že by plánovali „druhou vlnu“ částečné mobilizace.

Dříve také Kreml slíbil, že napraví „chyby“ v mobilizační kampani, kdy byli do bojů na Ukrajině povoláni muži, kteří nebyli způsobilí k odvodu kvůli svému věku nebo zdravotnímu stavu.

„Těmito změnami Rusko urychleně napravuje nedostatky v systému vojenské registrace, které byly odhaleny v roce 2022,“ uvedl Kartapolov.

Vyhlášení mobilizace přimělo loni tisíce mužů v branném věku k útěku do zahraničí. V několika ruských městech vypukly protesty, které byly ale rychle potlačeny.

Zdroje: