Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Použije-li KLDR jadernou zbraň, bude to konec jejího režimu, pohrozil jihokorejský prezident

Aktualizováno: Použije-li KLDR jadernou zbraň, bude to konec jejího režimu, pohrozil jihokorejský prezident
Jun Sok-jol na vojenské přehlídce k 75. výročí jihokorejských ozbrojených sil | zdroj: Profimedia

Jižní Korea dnes po deseti letech uspořádala v Soulu první rozsáhlou vojenskou přehlídku, v níž ukázala moderní techniku své armády od balistických raket po tanky domácí výroby. Prezident Jun Sok-jol na úvod přehlídky varoval Severní Koreu, že pokud použije jadernou zbraň, ukončí její vládu vojenská reakce Spojených států a Jižní Koreje.

Cílem přehlídky bylo podle agentur demonstrovat vojenskou sílu země v době, kdy se Soul rozhodl zaujmout tvrdší postoj k sousední KLDR. Poprvé se přehlídky zúčastnil i kontingent 300 amerických vojáků, kteří prošli centrem metropole spolu s tisícovkami jihokorejských vojáků.

„Pokud Severní Korea použije jaderné zbraně, tak její režim bude ukončen drtivou odezvou aliance mezi Jižní Koreou a USA,“ prohlásil prezident Jun na letecké základně nedaleko Soulu na úvod oslav dne ozbrojených sil. Ten připadá na 1. října, přehlídka ale byla uspořádána s předstihem, protože by se jinak překrývala se svátkem sklizně Čchusok.

Den ozbrojených sil bývá v Jižní Koreji zpravidla oslavován podstatně méně okázale, než je tomu u jejího severního souseda, kde diktátor Kim Čong-un pravidelně předvádí i strategické zbraně včetně mezikontinentálních balistických raket. V Jižní Koreji se velká vojenská pouliční přehlídka konala naposledy v roce 2013.

Jihokorejská armáda dnes na letecké základně na předměstí Soulu představila jedny z nejnovějších jihokorejských raket Hjun-mo, jihokorejský systém protiraketové obrany L-SAM či průzkumné drony. Americké bojové letouny F-35 ani stíhačky domácí výroby KF-21 se nakonec na obloze kvůli špatnému počasí neukázaly, sdělila prezidentská kancelář.

Do ulic metropole Soulu se následně vydalo na 4000 jihokorejských vojáků a 300 příslušníků americké armády, společně s vojenskou technikou. Přítomnost amerických vojáků měla symbolicky demonstrovat pevnost vojenské aliance mezi Jižní Koreou a USA.

Proti přehlídce v hlavním městě protestovala skupina demonstrantů, kteří kritizovali vládu za rozdmýchávání napětí a rozvinuli transparent s nápisem Zastavte zbrojní závody.

Konzervativní prezident Jun slibuje rychlou a ničivou odezvu na jakoukoliv agresi Pchjongjangu. Vojenská přehlídka s účastí nejmodernější vojenské techniky je podle analytiků jasným varovným vzkazem Severní Koreji.

V Soulu a Washingtonu vzbudilo obavy sbližování mezi Severní Koreou a Ruskem. Minulý týden se severokorejský vůdce Kim Čong-un vrátil z návštěvy v Rusku, kde navštívil i závody na výrobu zbraní. Při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem se Kim dohodl na posílení vojenské spolupráce Ruska a KLDR.

Zdroje: