Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Odpálené rakety jsou varováním jihokorejským válečným štváčům, zní z KLDR

Odpálené rakety jsou varováním jihokorejským válečným štváčům, zní z KLDR
Severokorejský diktátor Kim Čong-un | zdroj: Profimedia

KLDR ve čtvrtek testovala dvojici raket krátkého doletu. K testu došlo v oblasti přístavního města Wonsan na východním pobřeží poloostrova, informovala severokorejská státní agentura KCNA. Na odpal podle ní dohlížel sám severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Podle KLDR bylo odpálení raket především výstrahou pro Jižní Koreu, aby se vyvarovala nakupování nového vojenského vybavení a upustila od plánování vojenských cvičení se Spojenými státy. Severní Korea se již několikrát v poslední době ostře vymezovala proti plánům armády USA a jihokorejské armády ke společným manévrům, o kterých Pchjongjang mluví jako o přípravách na invazi. 

Sám severokorejský diktátor Kim Čong-un, který měl na odpal osobně dohlížet, mluvil o "vážném varování" pro "jihokorejské válečné štváče".

Podle agentury Reuters obě rakety urazily kolem 600 kilometrů. Pravděpodobně šlo o nový typ střel s obdobnými vlastnostmi, jaké má ruský systém Iskander.

Společné velení jihokorejských a amerických sil prohlásilo, že severokorejské střely nepředstavují pro žádnou ze zemí přímou hrozbu. Své plánované obranné aktivity neplánují kvůli severokorejským testům a výhrůžkám měnit.

Zdroje: