Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Poslanci pravděpodobně zmírní náhubkový zákon

Poslanci pravděpodobně zmírní náhubkový zákon
zdroj: tisková zpráva

Náhubkový zákon byl od počátku kritizován mnoha zástupci médií, kteří v něm vidí omezení své práce. Teď by se mohl změnit.

Do náhubkového zákona se pravděpodobně dostane ustanovení, podle něhož bude možné zveřejnit informace o účastnících trestního řízení, bude-li to ve veřejném zájmu. Ten však bude muset převážit nad soukromým. Shodl se na tom ústavně právní výbor.

Podporu členů výboru ale nezískal vládní návrh, podle něhož by se snížila snakce za porušení zákona fyzickým osobám, tedy hlavně novinářům.

Vláda: snižme pokuty pro fyzické osoby

Ve sněmovně jsou nyní tedy hned dvě novely. Vládní, tedy obsáhlejší, a poslanecká, jednodušší. Vláda ve své novele navrhuje také snížit pokuty pro fyzické osoby až o pětinu. Argumentuje tím, že přísné sankce mohou odradit novináře od informování o sporných záležitostech. Mohou tak prý omezit svobodu slova. Právnických osob, tedy např. vydavatelů, by se snížení pokud netýkalo.

Většina členů výboru návrh na snížení sankcí ale nepodpořila. Shodují se v tom, že šanci na přijetí má "minimalistická" novela, kterou doporučil výbor. Zda tedy novela novelu náhubkového zákona schválí, není jasné. Předloha by totiž musela být hotová do květnových sněmovních voleb, jinak by takzvaně spadla pod stůl.

Náhubkový zákon zakazuje především zveřejňování identity obětí některých trestných činů či citace z policejních odposlechů. Média zákon od počátku kritizuje zejména kvůli hrozbě ptětiletého vězení či až pětimilionové pokuty.

www.parlamentnilisty.cz