Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Porošenko jde po ministrovi energetiky. Kvůli dovozu uhlí z JAR

Porošenko jde po ministrovi energetiky. Kvůli dovozu uhlí z JAR
Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan | zdroj: Isifa.com

Ukrajinská generální prokuratura předvolala v pondělí k výslechu ministra energetiky Jurije Prodana, který se znelíbil prezidentovi Petru Porošenkovi. Nejvyšší představitel země má problém s cenami uhlí, které Ukrajina dováží z JAR kvůli válce na Donbasu. 

Prodanovi dokonce hrozí zatčení, prokuratura ho vyšetřuje kvůli podezření z plýtvání veřejnými prostředky. Na prokuratuře očekávají ministra ve tři odpoledne místního času, zda se Prodan dostaví, není jasné.

Prokuratura kromě něj předvolala k výslechu i šéfy společností Ukrinterenergo a Centrenergo. Vyšetřování se týká dodávek uhlí z Jihoafrické republiky. Porošenko na nedávném zasedání rady bezpečnosti vyjádřil pochybnosti o transparentnosti dovozu uhlí z JAR. Prezident pojal podezření, že Ukrajina nakupuje surovinu za peníze přesahující tržní ceny.

Porošenko adresoval připomínku Jaceňukovi, Prodanovi i šéfovi ukrajinské služby bezpečnosti Valentynu Nalyvajčenkovi a prokuratuře nařídil, aby do týdne vše prověřila.

Ukrajinci musí nakupovat uhlí v JAR kvůli poklesu vlastní uhelné těžby na území Donbasu, kde ukrajinská armáda svádí od dubna boje s povstaleckými jednotkami. 

Zdroje:
Lenta.ru