Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Aktualizováno: Pomoc pro Ukrajinu. Do Česka přišlo asi 20 tisíc uprchlíků, otevírají se pro ně centra

Aktualizováno: Pomoc pro Ukrajinu. Do Česka přišlo asi 20 tisíc uprchlíků, otevírají se pro ně centra
Všechny organizace, které pracují s uprchlíky v Česku, vytvořily centrální místo koordinace pomoci pro krizi na Ukrajině na webu www.pomahejukrajine.cz (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

České humanitární organizace shromáždily ve finančních sbírkách na pomoc Ukrajině dohromady částku vysoce převyšující miliardu korun.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:48) Do Česka dorazilo z Ukrajiny po napadení této země ruskou armádou zatím zhruba 20 000 lidí. Migrační vlna bude dál sílit. Premiér Petr Fiala dnes ve Sněmovně řekl, že jeho vláda chystá legislativu pro snazší přístup Ukrajinců na pracovní trh. Postupně se ve všech krajích otevírají asistenční centra sloužící pro pomoc uprchlíkům. České humanitární organizace už na finančních sbírkách na pomoc Ukrajině vybraly celkem přes miliardu korun a částka se každým den navyšuje o další desítky milionů.

Na cizinecké policii se od začátku ruské invaze do pondělí zaregistrovalo 13 977 uprchlíků z Ukrajiny, nejvíc v Praze a ve Středočeském kraji. Ministerstvo vnitra do dnešního rána vydalo 6449 speciálních dlouhodobých víz, která jsou určená pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem.

„Cílovou zemí jsme a budeme,“ uvedl Fiala. Kabinet chce umožnit Ukrajincům volný přístup na trh práce bez pracovního povolení. Předlohu chce schválit ve stavu legislativní nouze.

Ve všech krajích vznikají asistenční centra, která budou složit jako takzvané hotspoty pro registraci nově příchozích Ukrajinců. Uprchlíci v nich zařídí všechny nezbytné úkony od registrace po zdravotní prohlídku, případně nasměrování na pracovní trh.

Ministerstvo zdravotnictví dnes varovalo před individuálním dovozem léků na Ukrajinu kvůli podmínkám skladování, které je mohou znehodnotit. Chce je nakoupit a poslat hromadně. U zdravotnických prostředků, jako jsou například obvazy, jsou podmínky mírnější. U krve a plazmy je potřeba vždycky povolení ministerstva zdravotnictví, zatím ale z ukrajinské strany takový požadavek není.

V reakci na ruskou invazi a kvůli bezpečnosti českých občanů Česká republika uzavřela Český dům v Moskvě. Předtím vyzvala české občany v Rusku a Bělorusku k návratu. Podle informací serveru Seznam Zprávy se o objekt bude starat pět administrativních pracovníků.

Česko už minulý týden pozastavilo provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu a odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně. Vláda rozhodla o zastavení vydávání víz ruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Ministerstvo zahraničí povolalo na konzultace českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, což je standardní diplomatický postup, jak vyjádřit rozhodný protest.

Napříč celou společností pokračují projevy solidarity s Ukrajinou a nesouhlasu s ruskou agresí. Aktuální dění připomenou i organizátoři udílení filmových cen Český lev, které se uskuteční 5. března v pražském Rudolfinu. Během přímého přenosu České televize budou moci diváci přispět prostřednictvím dárcovských DMS na konto organizace Člověka v tísni. Pořadatelé koncertů ruského armádního pěveckého a tanečního souboru Alexandrovci pozastavili prodej vstupenek na jejich letošní turné v Česku. Soubor měl vystoupit na koncertech v Karlových Varech a v Praze.

(12:48, původní zpráva) Každým dnem na sbírkových kontech přibývají další desítky milionů, a to od jednotlivců, měst, firem, různých organizací či pořadatelů charitativních akcí. Zhruba 316 milionů korun už lidé poslali také na sbírku ukrajinského velvyslanectví v Praze, jejímž cílem je podpora armády země vzdorující ruské invazi.

Ve sbírce SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni se k dnešnímu ránu vybralo zhruba 920 milionů korun, vyplývá z údajů na jeho webu. Společnost ve spolupráci s dopravci zahájila humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou. V úterý večer vyjel první vlak s humanitární pomocí, kterou Člověk v tísni zajistil.

Polovinu vlaku tvořily nákladní vozy s trvanlivými potravinami, hygienickými potřebami a spacími pytli, druhou polovinu lůžkové vozy, kterými přijedou do Prahy uprchlíci. Osobní vlak bude jezdit každý den v obou směrech, nákladní z Prahy zřejmě každý druhý den.

Na účtu Charity ČR na pomoc Ukrajině bylo dnes ráno 62 milionů korun, uvedla na dotaz ČTK mluvčí Charity Simona Cigánková.

Peníze prostřednictví partnerské ukrajinské Charity pomohou zajistit lidem postiženým válkou základní potřeby, jakými jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i psychologická pomoc.

„Ve spolupráci s českými úřady se zároveň připravujeme na pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Rozšířili jsme kapacity i provozní dobu naší charitní ukrajinské infolinky," dodala Cigánková.

Diakonie Českobratrské církve evangelické zatím vybrala k začátku března přes 4,6 milionu korun. Do řešení humanitárních následků konfliktu na Ukrajině se zapojil také Český červený kříž, organizace ADRALékaři bez hranic, společnost Post Bellum a desítky dalších nevládních organizací.

Peníze na pomoc Ukrajině mohou lidé posílat buď rovnou na sbírkové účty humanitárních organizací, nebo využít portál na webu Darujme.cz. Tam najdou odkazy na sbírky 33 organizací. Přes tento portál, který provozuje Nadace Via, už lidé podle úterních údajů poslali přes 220 milionů korun, nejvyšší dar činil 500 000 korun.

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s uprchlíky v Česku, společně vytvořily centrální místo koordinace pomoci pro současnou krizi na Ukrajině, a to na webu www.pomahejukrajine.cz.

Do sbírky na podporu ukrajinské armády lidé, firmy a organizace od soboty poslali asi 316 milionů korun. Ukrajinská ambasáda, která sbírkový účet založila, zatím nakoupila vojenský materiál za 184 milionů korun a odeslala jej na Ukrajinu, řekl novinářům ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Velvyslanectví nakupuje vojenský materiál od českých zbrojařů, dnes se chystá koupit další. Podrobnosti o sbírce a číslo účtu, kam je možné zasílat peníze v českých korunách, eurech a dolarech, najdou zájemci na webu.

Zdroje: