Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Nizozemští voliči řekli dost: Podle prvních odhadů vyhrál Geert Wilders

Nizozemští voliči řekli dost: Podle prvních odhadů vyhrál Geert Wilders
Geert Wilders | zdroj: Profimedia

V nizozemských parlamentních volbách podle zpřesněných odhadů vyhrála krajně pravicová populistická Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Získala by 35 mandátů, což je o 18 více než v roce 2021. Na druhém místě je s 25 mandáty společná kandidátka nizozemské Strany práce (PvdA) a Zelené levice (GL), jejímž lídrem je bývalý eurokomisař Frans Timmermans. Favorizovaná liberální pravicová Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD), kterou vede Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová, je zatím třetí s 24 mandáty.

„Nizozemští voliči promluvili a řekli dost,“ prohlásil chvíli po oznámení volebních odhadů Wilders. „Vrátíme zemi Nizozemcům,“ dodal. Nyní je podle něj načase, aby se začalo jednat o dohodách. „Nemůžeme být ignorováni,“ doplnil.

Když se na obří obrazovce ve volebním štábu VVD v Haagu objevily první volební odhady, které zveřejnila televizní stanice NOS, zavládlo v sále překvapení - hlavně vzhledem k tomu, že Wildersova strana téměř zdvojnásobila počet současných mandátů. Jestliže sečtení hlasů Wildersovo vítězství potvrdí, mohl by se stát příštím premiérem a vést koaliční rozhovory.

Podle mnohých expertů by známý odpůrce islámu Wilders v roli šéfa vlády otřásl evropskou politikou. Ve svém programu vyzývá například k uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie či k absolutnímu zastavení přijímání žadatelů o azyl v zemi.

V poslední debatě, která se odehrála v úterý v noci, Wilders zmírnil svou protiislámskou rétoriku a prohlásil, že „by chtěl být premiérem všech Nizozemců, bez ohledu na jejich náboženství či původ“. „Chci pro obyvatele Nizozemska jen to nejlepší,“ řekl, když dnes vhodil svůj hlas do hlasovací urny na radnici v Haagu, obklopený dvěma bodyguardy. Ti mají na starosti sledovat každý jeho krok vzhledem k množství výhrůžek smrtí, kterým čelí.

Na čtvrtém místě skončila podle volebních odhadů strana Nová společenská smlouva (NSC), kterou teprve letos v létě založil populární poslanec Pieter Omtzigt.

Strany patrně čekají dlouhá povolební vyjednávání, pro získání většiny je potřeba 76 křesel ve 150členném parlamentu. Poslední vláda Marka Rutteho (VVD) v roce 2021 vznikala dlouhých devět měsíců.

Zdroje: