Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Polský ústavní soud zpochybnil tresty, jež na Polsko uvalil tribunál EU

Polský ústavní soud zpochybnil tresty, jež na Polsko uvalil tribunál EU
Důl Turów | zdroj: Profimedia

Finanční tresty, jež Polsku v souvislosti s pokračováním těžby v dole Turów nedaleko hranic s Českem a s fungováním disciplinární komory polského nejvyššího soudu uložil Soudní dvůr EU, jsou v rozporu s polskou ústavou - k takovému závěru dnes dospěl polský ústavní soud. Jeho verdikt zostřuje letité spory mezi Evropskou komisí a Varšavou.

Ústavní soud nevyhověl žádosti předsedy polského Sejmu, dolní komory parlamentu, aby rozhodnutí odložil do doby, než se ke sporu vyjádří poslanci.

Po říjnových volbách ztratila v polském parlamentu většinu strana Právo a spravedlnost. S její vládou vede Evropská komise spory kvůli porušování principů právního státu. Dnes dal ústavní soud ve věci postihů v případě Turówa a disciplinární komory nejvyššího soudu za pravdu polskému generálnímu prokurátorovi a ministrovi spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi, který je tváří kontroverzních polských justičních reforem.

Ústavní soud, který jeho kritici označují za zpolitizovaný, už předloni došel k závěru, že některé články základních smluv o EU odporují polské ústavě. Nadřazenost unijního práva nad národním je přitom jedním ze základních pravidel fungování evropského bloku.

Česko předloni v únoru kvůli rozšíření těžby v Turówě zažalovalo Polsko u Soudního dvora EU. Generální advokát Soudního dvora EU dal české žalobě loni v únoru za pravdu. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí.

Soudní dvůr EU rozhodl v květnu 2021, že Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v dole Turów. Polsko to odmítlo a Soudní dvůr EU mu v září 2021 vyměřil pokutu půl milionu eur (přes 12 milionů korun) denně za to, že těžbu nezastavilo. Loni v únoru nakonec společné jednání obou zemí vyústilo v podpis česko-polské dohody o řešení vlivu těžby v dole Turów. Polsko pak vyplatilo Česku jako náhradu za škody způsobené těžbou 45 milionů eur a ČR stáhla žalobu na Polsko, kterou kvůli dolu podala u Soudního dvora EU.

Zdroje: