Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Polsko neplatí sankce za Turów. Evropská komise včas vyzve k zaplacení, řekl mluvčí

Polsko neplatí sankce za Turów. Evropská komise včas vyzve k zaplacení, řekl mluvčí
Turówský důl u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích | zdroj: Profimedia

Evropská komise „včas“ vyzve Polsko k zaplacení sankcí uložených Soudním dvorem EU ve sporu o hnědouhelný důl Turów, uvedl dnes mluvčí EK.

Soud už dříve nařídil Polsku, aby zastavilo činnost dolu na hranicích s Českou republikou. Když Varšava toto rozhodnutí ignorovala, rozhodl 20. září soud pokutě pro Polsko půl milionu eur (asi 12,7 mil. Kč) denně, dokud Polsko žádosti nevyhoví.

„V praxi bude komise tuto částku vyžadovat v rámci příslušné procedury. Výzvy k úhradě se posílají v jistých intervalech. Nevím přesně, kdy tuto výzvu pošleme do Polska ale bude to včas. Zatím budeme sledovat, zda v Polsku respektují rozhodnutí soudu,“ uvedl na tiskové konferenci mluvčí Evropské komise.

Turówský důl u česko-polské hranice podle Česka mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu v dole Turów, protože by to podle Polska mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska navrhli finanční podporu obyvatelům českých obcí v blízkosti dolu. Jednání ale, také kvůli českým parlamentním volbám, dosud k dohodě nevedla. Dominika Pospíšilová z ministerstva životního prostředí dnes na dotaz ČTK sdělila, že dosud není jasné, kdy budou pokračovat.

Ekologická organizace Greenpeace ocenila vyjádření Evropské komise, že vyzve Polsko k zaplacení sankcí ve sporu o hnědouhelný důl Turów. Podle Greenpeace dala komise najevo, že trvá na dodržení legislativy.

„Vítáme rozhodnutí Evropské komise o vymáhání pokut za nerespektování rozhodnutí evropského soudu v kauze dolu Turów. Evropská komise dává najevo, že případ sleduje a že nedopustí, aby Polsko ignorovalo evropský soud a platnou legislativu,“ napsala ČTK za Greenpeace Nikol Krejčová.

„Už od doby, kdy se projekt na rozšiřování dolu Turów pouze připravoval, Polsko nebere ohled na negativní vlivy, které má těžba na životní prostředí a kvalitu života lidí žijících v blízkosti dolu. A to musí skončit. Jediným správným řešením je spravedlivá transformace regionu, nikoli pokračující ilegální těžba,“ doplnila aktivistka.

Zdroje: