Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Česko ve sporu o Turów chce, aby smlouva platila 5 let po konci provozu dolu

Česko ve sporu o Turów chce, aby smlouva platila 5 let po konci provozu dolu
Česko už roky tvrdí, že Polsko není ochotné řešit negativní dopady těžby hnědouhelného dolu Turów na životní prostředí v Česku | zdroj: Profimedia

Ve sporu mezi Českem a Polskem ohledně těžby v dole Turów česká strana chce, aby smlouva platila ještě pět let po ukončení provozu dolu.

Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN), které mají český návrh smlouvy k dispozici. Smlouva zajišťuje například dohled nad tím, jak těžba dopadá na zásoby pitné vody na českém území. Jednání o smlouvě skončila bez dohody minulý týden ve čtvrtek v noci.

Důl se nachází v těsném sousedství Polska s Českem a Německem. V dole se podle nyní platného povolení může těžit až do roku 2044, píšou Hospodářské noviny.

Těžba podle ČR ohrožuje zásoby pitné vody na české straně hranice. Předmětem česko-polské smlouvy má být zmírnění negativních dopadů včetně kompenzací. V návrhu dohody Česko požaduje, aby se k tomu Polsko zavázalo nejméně do roku 2049, pokud těžbu v dole neprodlouží. Polsko však podle českého ministra životního prostředí Richarda Brabce chce, aby smlouva platila jen dva roky.

Česko navíc podle HN požaduje, aby Polsko muselo několik ustanovení smlouvy dodržovat i v případě, že by se ji rozhodlo vypovědět. Jde o dohled na to, jaké má těžba dopady na kvalitu ovzduší či zda neporušuje hlukové limity.

Polsko by zároveň podle HN i v případě vypovězení smlouvy muselo nadále respektovat ustanovení, která dávají Česku právo ho kvůli dopadům těžby zažalovat u Soudního dvora EU. Ten by podle českého návrhu měl mít pravomoc uvalit na Varšavu pokutu, která by byla příjmem pro český státní rozpočet. Tato ustanovení dohody by platila „10 let po ukončení platnosti smlouvy“, citují HN z českého návrhu.

Složité vyjednávání o Turówu

Polsku na těžbě v dole Turów záleží proto, že elektrárna vedle něj vyrábí čtyři procenta polské spotřeby elektřiny, ve špičce až sedm procent. Česko už roky tvrdí, že Polsko není ochotné negativní dopady těžby na životní prostředí v Česku řešit. Proto jej zažalovalo u nejvyššího soudu v unii.

Unijní soud v květnu nařídil těžbu okamžitě zastavit až do doby, než ve sporu definitivně rozhodne. Varšava se tím odmítla řídit. Soud jí proto vymezil pokutu půl milionu eur denně až do doby, než jeho verdikt splní. I to ale Polsko odmítlo a pokutu odmítá platit. Pokud postoj nezmění, Evropská komise mu peníze strhne z plateb, které Polsko dostává ze společného evropského rozpočtu.

Polské úřady nyní nevidí smysl pokračovat v jednáních s českou stranou, řekl v pondělí náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz. Obvinil českou stranu, že z vnitropolitických důvodů nemá zájem dohodu dotáhnout do konce, přičemž pohrozil negativním dopadem na dvoustranné vztahy. Mluvčí polského ministerstva životního prostředí pak prohlásil, že bude těžké se vrátit k jednacímu stolu.

Česká strana naopak mediální reakce v Polsku vnímá jako vzkazy tamní veřejnosti a součást vnitropolitického soupeření, uvedlo v pondělí pro ČTK ministerstvo zahraničí. Také podle ministra Brabce jsou vyjádření polských představitelů spíše vzkazem určeným pro jejich politickou scénu.

Zdroje: