Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Aktualizováno: Policie zasahuje kvůli veřejným zakázkám ve Správě úložišť radioaktivních odpadů

Aktualizováno: Policie zasahuje kvůli veřejným zakázkám ve Správě úložišť radioaktivních odpadů
Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Policisté dnes obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

(AKTUALIZOVÁNO, 14:50) Pokud má policie podezření, nechť ho vyšetří, řekl k věci ministr Jozef Síkela.

Za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě hrozí odsouzeným podle odstavců tohoto paragrafu trestního zákoníku, na které žalobce odkázal, vězení až na osm let.

Síkela uvedl, že je o policejním zásahu v SÚRAO informován, ale nezkoumal jeho důvody. „Pokud mají policie a případně orgány činné v trestním řízení nějaké podezření, nechť ho vyšetří. A pokud se ukáže, že někdo se dopustil nějakého protiprávního jednání, nechť je podle zákonů České republiky potrestán,“ řekl ministr na dnešní tiskové konferenci k energetické bezpečnosti.

Informace Seznam Zpráv o policejním zásahu v sídle správy úložišť potvrdil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. „Zásah NCOZ v prostorách SÚRAO mohu potvrdit. Bližší informace k této záležitosti nyní poskytovat nebudeme,“ sdělil Srnka v textové zprávě ČTK.

Před budovou SÚRAO v pražské Dlážděné ulici stály před polednem dva vozy, jeden policejní a druhý s označením služba ministerstva vnitra, zjistil na místě zpravodaj ČTK. Hlavní vchod do budovy byl zamčený. Mluvčí SÚRAO Martina Bílá nezvedala telefon.

(11:57, původní zpráva) Policisté obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů. Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Jakub Bílý. Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy.

Stíhání pěti lidí a jedné firmy dnes zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), oznámil Bílý. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej pro ČTK uvedl, že jeho útvar provádí úkony trestního řízení a podávání informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství.

Podle serveru Hlídač státu uzavřela SÚRAO v posledních letech 626 smluv v celkové hodnotě sedm miliard korun. Seznam Zprávy píšou, že policisté se zajímají o roli ředitele SÚRAO Jana Prachaře v některých tendrech.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Správu úložišť v roce 1997 zřídilo ministerstvo průmyslu a obchodu, od roku 2001 je organizační složkou státu.

Zdroje: