Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Policie „uložila“ trestní oznámení související s propagací Schillerové na Instagramu

Policie „uložila“ trestní oznámení související s propagací Schillerové na Instagramu
Schillerová považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva | zdroj: Profimedia

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové na sociální síti Instagram. Věc tzv. uložila.

Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. Server Neovlivní.cz v dubnu informoval o tom, že se NCOZ zabývá tím, že Schillerová z veřejných peněz financovala fotografie a příspěvky na svých soukromých sociálních sítích.

„Mohu uvést, že ze strany našeho útvaru nedošlo k zahájení úkonů trestního řízení a věc byla 'uložena'. K podrobnostem se příští týden vyjádří Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1,“ uvedl Ibehej.

Informaci o uložení potvrdil i mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dozorující státní zástupce podle něj rozhodnutí nyní přezkoumá, do skončení přezkumu se k němu nebude vyjadřovat.

auditu, který zveřejnilo ministerstvo financí v únoru, vyplývá, že dva zaměstnanci resortu, kteří tvořili obsah sociálních sítí předchozí ministryně Schillerové, byli nestandardně placeni. Zároveň fungovali ve zvláštním režimu, kdy jejich každodenní agendu dominantně řídila Schillerová.

Jejich videa a fotografie byly opakovaně a v některých případech i výlučně využívány na sociálních sítích, které nevlastnilo ani oficiálně nespravovalo ministerstvo. V mediálním odboru ministerstva působili fotograf a kameraman, jejichž prací byla výroba snímků a videí na sociální sítě Schillerové.

Věcí se podle posledních informací zabývá i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, na který se obrátil současný ministr financí Zbyněk Stanjura. Úřad by podle něj měl prošetřit dodržení pravidel financování volební kampaně v souvislosti s činností spolupracovníků bývalé ministryně financí Schillerové a zveřejňováním příspěvků na sociálních sítích.

Schillerová v únoru k auditu řekla, že věc od Stanjury vnímá jako typický projev stranické nenávisti. „Pan Stanjura dal úředníkům politické zadání něco najít a ti po týdnu hledání nepřišli s ničím novým. Dokonce i v doporučeních pro ministerstvo jsou opatrní,“ poznamenala tehdy. Považuje za logické, že byly fotografie zveřejněny na jejích účtech, neboť byla tváří ministerstva.

Zdroje: