Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Policie navrhla obžalovat exposlance TOP 09 Feriho ze tří případů znásilnění

Aktualizováno: Policie navrhla obžalovat exposlance TOP 09 Feriho ze tří případů znásilnění
Dominik Feri | zdroj: Profimedia

Policie navrhla obžalovat bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho ze tří případů znásilnění. Ferimu hrozí až deset let vězení, protože ho kriminalisté stíhají i pro trestný čin znásilnění spáchaný na dítěti, šlo o sedmnáctiletou dívku. Dřívější informace policie dnes potvrdil její pražský mluvčí Jan Daněk. Feri dnes ČTK sdělil, že je připraven prokázat svou nevinu podobně jako ve všech už pravomocně odložených případech. Informaci o návrhu na obžalobu má zatím pouze z médií.

„Kriminalisté ukončili vyšetřování případu a na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 zaslali návrh na podání obžaloby pro tři případy znásilnění,“ napsala policie na twitteru a připojila své loňské sdělení na této sociální sítí, že se začala zabývat informacemi k Ferimu z médií.

Policie obvinila Feriho ze znásilnění letos v březnu. „Trestní zákoník hovoří o dítěti jako o osobě mladší 18 let, v tomto případě se jedná o sedmnáctiletou dívku,“ řekl dnes Daněk. Stížnost proti svému stíhání, kterou Feri podal, Městské státní zastupitelství v Praze zamítlo jako nedůvodnou, uvedl mluvčí pražského městského zastupitelství Aleš Cimbala.

„Jsem připraven v řízení prokázat svou nevinu, tak jako ve všech již pravomocně odložených případech,“ napsal ČTK Feri. Cimbala ČTK řekl, že věcí se nyní bude zabývat státní zástupkyně, která po prostudování případu rozhodne, zda podá obžalobu nebo věc vyřídí jiným způsobem. „Rozhodnutí, to je předpoklad měsíce, dvou měsíců,“ doplnil Cimbala.

Policie začala Feriho prověřovat poté, kdy jej několik žen loni na jaře v médiích obvinilo ze sexuálního nátlaku, obtěžování a násilí. Feri, který měl četné příznivce hlavně u mladé generace, po svědectví žen v květnu rezignoval na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat v podzimních volbách do sněmovny. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Svědectví několika žen, které tvrdily, že s nimi měl Feri sex i přes jejich nesouhlas, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie nebo je veřejně dehonestoval, zveřejnily Deník N a server Alarm. Feri to odmítl, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování. Po oznámení, že ho policie obvinila, uvedl, že hodlá prokázat svou nevinu.

Zdroje: