Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Neakceptovatelné jednání. Feri vystupuje z TOP 09 kvůli obviněním ze sexuálního násilí

Neakceptovatelné jednání. Feri vystupuje z TOP 09 kvůli obviněním ze sexuálního násilí
Strana Feriho dopoledne vyzvala, aby své členství přerušil, než se prošetří jeho obvinění ze sexuálního násilí | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Poslanec Dominik Feri dnes vystoupil z TOP 09, a to kvůli obviněním ze sexuálního násilí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí strany Vladan Vaněk. 

Strana Feriho dnes dopoledne vyzvala k přerušení členství v souvislosti s informacemi o tom, že údajně sexuálně obtěžoval několik žen. Po uveřejnění jejich svědectví Feri v minulých dnech rezignoval na svůj poslanecký mandát ke konci května a nebude kandidovat v říjnových volbách. Že by se dopustil sexuálního násilí, odmítá, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování.

„Informace o Dominiku Ferim, které se objevily v médiích, pokládáme za velmi závažné. Obvinění a jednání, které je mu připisováno, považujeme za neakceptovatelné nejenom pro veřejné činitele, ale také pro kohokoliv jiného,“ uvedla dnes TOP 09 po mimořádném jednání svého předsednictva. Vyjádřilo podporu všem, kteří mohli být obětí Feriho jednání.

Od 1. června nahradí ve Sněmovně Feriho dokumentaristka Olga Sommerová. Druhé místo kandidátů TOP 09 na pražské volební kandidátce koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) by mohl obsadit namísto Feriho radní Prahy 2 Michal Zuna. Doporučilo to ve čtvrtek předsednictvo pražské TOP 09, konečné slovo bude mít výkonný výbor strany.

Deník N se serverem Alarm nedávno zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri nutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Poslanecký mandát složil proto, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho nejbližší okolí a kolegy. Bránit se proti nim bude soudní cestou.

Chování, ze kterého ženy Feriho obviňují, se údajně odehrálo v době jeho studií na Právnické fakultě UK. Studoval tam mezi lety 2015 a 2020. Vedení fakulty považuje obvinění ze sexuálního obtěžování za velmi vážná. Jednání, které je mu připisováno, označilo za neakceptovatelné. Fakulta podle děkana Jana Kuklíka nemá nástroje, aby mohla sama vést vyšetřování, a vzhledem k tomu, že Feri už dostudoval, nemůže vůči němu zakročit ani disciplinárně. Zvažuje zřízení institutu fakultního ombudsmana, kterého již některé jiné vysoké školy v ČR mají.

Šéfka organizace proFem Jitka Poláková ve středu ČTK řekla, že v posledních letech roste počet lidí, kteří zažili sexuální násilí a obrátili se na společnost s žádostí o pomoc. Zatímco v roce 2018 žádalo podporu 54 osob, loni 113. Podle expertek není výjimečné, že oběti vyhledají pomoc až dlouhou dobu po činu. Organizace Konsent uvádí, že se ročně v Česku stane asi 12 000 znásilnění. Ohlásí se ale asi 600.

Zdroje: