Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: „Moje odmítání ho nezajímalo.“ Feri čelí obviněním několika žen ze sexuálního násilí

Aktualizováno: „Moje odmítání ho nezajímalo.“ Feri čelí obviněním několika žen ze sexuálního násilí
Zmínky o tom, že se poslanec TOP 09 Dominik Feri chová nevhodně k ženám, se mezi studenty i novináři objevovaly několik let | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Poslanec TOP 09 a čtyřka pražské kandidátky koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pro říjnové volby Dominik Feri čelí obviněním několika žen ze sexuálního násilí během let 2015 až 2020. Několik žen poskytlo redakci A2larmu a Deníku N své zkušenosti.

(AKTUALIZOVÁNO) Poslanec TOP 09 Dominik Feri rezignuje kvůli obviněním několika žen z nevhodného sexuálního chování na poslanecký mandát. Nezúčastní se také říjnových sněmovních voleb, ve kterých měl kandidovat na čtvrtém místě pražské kandidátky koalice Spolu. Feri to dnes uvedl v prohlášení zaslaném ČTK. První náhradnicí za Feriho do Sněmovny je podle výsledků voleb v roce 2017 filmová dokumentaristka Olga Sommerová.

(18:39, původní zpráva) Některé ženy tvrdí, že i přestože odmítaly, Feri s nimi měl sex. Další se svěřily redakcím, že se z nich snažil vylákat nahé fotky nebo je veřejně dehonestoval. Politik v reakci odmítl, že by se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích.

„Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám.“

Článek zmiňuje, že poslanec se v roce 2017 přihlásil ke kampani proti násilí na ženách MeToo, přesto se ne vždy choval vhodně. Alarm a Deník N píšou, že ve snaze ověřit informace ze sociálních sítích hovořily s několika ženami, které podle svých slov z Feriho strany čelily nevyžádanému sexuálně motivovanému chování, obtěžování nebo nátlaku.

„Tyto svědkyně se navzájem neznají a nikdy si o svých zkušenostech vzájemně neřekly. Nemají vazby na žádnou politickou stranu. Promluvily dobrovolně a každou z nich oba redaktoři vyslechli společně a osobně. Jde o reálné osoby, které se redakcím samy ozvaly nebo je naopak redaktoři kontaktovali. Rozhodly se promluvit i v reakci na rozvířenou debatu nejen na sociálních sítích. Události, které popisují, se měly stát mezi lety 2015 a 2020,“ uvedl Deník N s tím, že s ohledem na ochranu zdrojů přesnější data u jednotlivých svědectví neuvedl.

Několik dívek Feri přemlouval k sexu, přestože odmítaly. „Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu,“ popisuje jedna z dívek.

„V Česku se většinou obětem moc nevěří a pak, za druhé, člověk, který to udělal, má moc, sociální kapitál, spoustu followerů a podporovatelů a ještě je vnímaný jako ‚naděje politiky‘, což pro ni muselo být opravdu frustrující,“ popisuje další svědkyně zkušenost své kamarádky s Ferim i důvody, proč se cítila bezmocně.

„Pořád mi opakoval, že to bude jenom trochu, že to bude jen chvíli, a moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, a on to udělal,“ popisuje další z vyslechnutých žen.

Feri obvinění odmítá

Feri v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že před dvěma lety čelil falešnému nařčení ze sexuálního násilí. „Z těchto lživých nařčení pak vychází další pomluvy, kterým se člověk může jen těžko bránit. Nicméně lživá nařčení ze sexuálního násilí, která se objevují v posledních dnech, nejčastěji anonymně na sociálních sítích a která se dotýkají nejenom mě, ale také mého okolí, zásadně odmítám,“ uvedl.

Feri má podle svých slov pocit osobního selhání v některých situacích, kdy se zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. „Všechna taková selhání mě mrzí a hluboce a upřímně se za ně omlouvám. Třebaže jsem se z chyb poučil, nelze nic odbýt jenom tím, že jsem byl zkrátka mladý a nyní žiji jinak,“ uvedl.

Zdroje: