Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Pojišťovna chystá brožuru o prevenci s Babišem. Podle opozice je to zneužití veřejných peněz

Aktualizováno: Pojišťovna chystá brožuru o prevenci s Babišem. Podle opozice je to zneužití veřejných peněz
Andrej Babiš odmítl kritiku části opozice, že v souvislosti s brožurou o onkologické prevenci zneužívá veřejné peníze. Na sněmovním plénu dnes řekl, že jde o lež | zdroj: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) kritizují brožuru o onkologické prevenci s fotografií premiéra Andreje Babiše.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:40) Premiér poslancům vysvětloval, jak se k tématu rakoviny dostal, a uvedl, že brožuru vymyslel on, a přiblížil i její obsah. „Jde o součást národního boje proti rakovině. Je důležité, aby lidé měli nejlepší prevenci a léčbu,“ řekl. Na adresu kritiků prohlásil, že nikdy nic nevymysleli a vystupují proti prevenci a tím i proti lidem. „To není, že Babiš si dělá nějakou kampaň,“ zdůraznil premiér. Pokud by lidé nakonec prospekt nedostali, budou moci podle něho „poděkovat opozici“.

Ministerský předseda uvedl, že nemá problém s tím, aby se lidem distribuovala až po říjnových volbách. „Rozuměl jsem tomu dobře, že opozice chce, aby brožura byla odeslána až 11. října. Pokud s tím všichni souhlasí, já s tím problém nemám. Budu volat pana ministra (zdravotnictví Adama Vojtěcha) a nechť to pošlou 11. října,“ reagoval na závěr sněmovní diskuse Babiš.

(16:29, původní zpráva) Opoziční koalice považují ji za zneužití veřejných peněz v předvolební kampani hnutí ANO. Piráti a Starostové se obrátí na soud s žádostí o předběžné opatření, které brožuru zakáže rozesílat.

Premiér Andrej Babiš odmítl kritiku části opozice, že v souvislosti s brožurou o onkologické prevenci zneužívá veřejné peníze. Na sněmovním plénu dnes řekl, že jde o lež.

Všeobecná zdravotní pojišťovna dnes informovala, že pojišťovny začnou brožuru pojištěncům rozesílat ve čtvrtek. Jen největší pojišťovnu publikace stála k 15 milionům korun. Babiš ČTK řekl, že brožuru nepovažuje za součást kampaně.

Spolu chce zabránit distribuci brožury z veřejných peněz. Její zástupci na tiskové konferenci uvedli, že náklady si má započítat hnutí ANO do výdajů na kampaň před říjnovými sněmovními volbami, nebo ji rozeslat až po hlasování.

Hnutí ANO se podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury chová podle svého volebního hesla. „Budu si brát cizí peníze až do roztrhání těla,“ parafrázoval heslo vládního hnutí.

O brožuře z iniciativy Spolu jednal odpoledne zhruba deset minut sněmovní zdravotní výbor. Usnesení však nepřijal, poslanci ani žádné nenavrhli. Opozice upozorňuje na to, že do kampaně musejí všechny strany zahrnout všechny náklady na svou propagaci, povolený limit činí 90 milionů korun.

Babiš ČTK řekl, že brožura byla jeho nápadem v rámci národního boje proti rakovině. „Je to nejkomplexnější brožura, mluví o statistice a prevenci,“ uvedl. Dokument podle něj vznikl na úřadu vlády ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví, vyjadřují se v něm největší odborníci. „S volbami to nemá nic společného,“ řekl Babiš. Nevidí proto důvod, proč by měl brožuru konzultovat například s Úřadem pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. „To, co vykládá opozice, je nesmysl. Já jim to rád odpoledne vysvětlím, oni nevymysleli nikdy nic,“ řekl premiér.

Mluvčí dohledového úřadu Luisa Divišová ČTK řekla, že v souvislosti s distribucí brožury úřad s některými zdravotními pojišťovnami komunikoval. „Stanovisko však nemůžeme zveřejnit. Mohlo by totiž předjímat závěry případného správního řízení, pokud bychom naznali, že existuje podezření ze spáchaní přestupku,“ uvedla Divišová.

„Medicína není politika.“

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byla brožura připravována od loňského podzimu s cílem podpořit onkologickou prevenci. „Primárně je brožura odborná, to, že ji zaštítí ministr zdravotnictví, je standardem,“ uvedl na plénu Sněmovny. Snímek Babiše je podle něj na poslední straně jako fotografie iniciátora akce. Rozhodně podle něj jde o odbornou publikaci, nikoli politickou prezentaci. „Není to žádná předvolební brožura,“ prohlásil na sněmovním plénu Vojtěch. Uvedl, že může promluvit se zdravotními pojišťovnami, kdy se má vydat.

Brožura má podle ministra reagovat na to, že lidé během epidemie covidu-19 méně chodili na preventivní vyšetření. Někteří onkologové zaznamenali případy, kdy pacienti přicházeli v důsledku epidemie s onkologickým onemocněním pozdě, a měli tak menší naději na uzdravení. Ve zhruba padesátistránkové brožuře se mají lidé dozvědět, jak mohou předcházet těmto vážným onemocněním.

Téma vnesl na sněmovní plénum předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Mluvil o skandálu se zneužitím peněz na zdravotnictví na volební kampaň a o „dalším projevu agrofertizace České republiky“.

Všechny zdravotní pojišťovny se ve společném memorandu s ministerstvem zdravotnictví a úřadem vlády zavázaly ke zlepšení informovanosti pojištěnců o prevenci a možnostech včasného záchytu onkologických onemocnění. Úřad vlády a ministerstvo zajistily vznik edukační brožury, pojišťovny pak mají na starosti její distribuci.

Podobu brožury na posledním jednání kritizovala část členů správní rady VZP. Některým radním vadilo to, že v materiálu jsou snímky premiéra Babiše a Vojtěcha. Místopředseda správní rady Bohuslav Svoboda tehdy uvedl, že medicína není politika a do materiálu nepatří fotografie politiků, kteří tam nic neříkají, jen tam figurují.

Zdroje: