Dnes je pátek 14. března 2025., Svátek má Matylda a Rút
Počasí dnes 1°C Déšť

Jak na pořádné domácí burgery: Na fastfood už si ani nevzpomenete

Jak na pořádné domácí burgery: Na fastfood už si ani nevzpomenete
zdroj: Vlastní

Dát dohromady opravdu povedený burger je docela věda, ale když si dáte pozor na největší chyby, zvládnete to raz dva.

Zapomeňte na burgery z fastfoodových řetězců, jakmile se vám povede vyrobit pořádný burger doma, už na něj nikdy nedáte dopustit.

Při tvoření kvalitního burgeru se v žádném případě neobejdete bez tří základních věcí: Pořádných housek, správného masa a čerstvých příloh i omáčky.

Housku si samozřejmě můžete koupit, ale v takovém případě běžte do pekárny a pořiďte si bulky speciálně na burgery. O těch supermarketových ani nepřemýšlejte, chutnají jak navlhlá houba na nádobí. I pokud nemáte žádnou pekárnu po ruce, vůbec se nemusíte děsit, nejlepší je totiž beztak upéct si bulky svépomocí. Nebojte, řekneme si jak.

Na masu stojí a padá celý burger. Volba je samozřejmě na vás, pokud ale chcete "správný" burger, volte jednoznačně hovězí. Důležité je, aby v mase bylo co nejvíc tuku, protože tuk = šťáva, a vy přeci rozhodně nechcete suchý burger. Zkuste se proto vyhnout úplně libovým kusům a namelte si něco přeci jen tučnějšího. Experimentům se meze nekladou, pokud máte náladu, můžete do hovězího klidně například přimlít trochu anglické slaniny. Burger pak bude mít malinko uzenou chuť a daleko větší šťávu.

Velmi důležitá zásada ale je: Mleté maso na burger solte pouze na povrchu, po zformování placičky, a ideálně těsně před smažením či grilováním. Pokud sůl vmícháte do masa, burger bude suchý a bude mít nepříjemnou konzistenci.

Přílohy a omáčka jsou opět čistě na vaší chuti, je nicméně vhodné hutnou chuť burgeru malinko okyselit a kyselé okurky proto z burgerů vyndávají jen úplní barbaři. Zeleninu či salát zvolte dle chuti a dekadentnější strávníci si mohou přidělat specialitky jako třeba karamelizovanou cibuli s houbami a podobně. Za omáčku poslouží klidně kupovaná BBQ (ale pořádná, žádný převlečený kečup), případně si ji samozřejmě můžete namíchat sami. Opět dle chuti.

Recept na bulky:

Ingredience:

• 60 ml mléka a 60 ml vody
• 250 g hladké mouky (můžete klidně míchat půl na půl s pšeničnou chlebovou či použít čtvrtku grahamky, pokud ji máte rádi)
• 1 střední vejce
• 1 lžíce hnědého cukru
• 1 lžíce rostlinného oleje
• čtvrt kostky čerstvého droždí
• špetka soli

Postup

• Ve vodě a mléku nechte rozpustit (nebo rozmíchejte) droždí. Přimíchejte vejce a olej.

• Mouku promíchejte se solí a cukrem. Vlijte směs s droždím a vypracujte hladké těsto. Bude mírně lepit, ale ne tak, aby zůstávalo na rukách či jiném povrchu. Pokud vám těsto lepí až moc, nebojte se přisypat trošku mouky.

• Mísu dobře přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud se objem těsta zhruba nezdvojnásobí. V běžné teplotě to trvá zhruba hodinu až hodinu a půl.

• Rozpalte troubu na 200 stupňů (konvekce) či 170 stupňů (horkovzduch). Těsto rozdělte na tři stejné díly, z každého zformujte kuličku, dejte ji na plech a rozmáčkněte na placku. Nebojte se toho, housky opět vyběhnou, v tuhle chvíli ale budou vypadat skoro jako palačinky:

1 zdroj: Vlastní

• Zakryjte (ideálně tak, aby se pokrývka nedotýkala housek) a nechte kynout zhruba půl hodiny, dokud bulky správně nenaběhnou. Pomažte rozšlehaným vejcem, posypte sezamem či mákem, chcete-li, a pečte 13 minut, nebo do mírně nazlátlé barvy:

20250308_222532 zdroj: Vlastní

• Hotovo! Počkejte, než bulka vychladne a skládání burgeru může začít.

Jak si burger poskládáte, už je opravdu na vás. Můžeme nicméně doporučit třeba následující: Housku rozkrojte, mírně mázněte máslem a lehce ogrilujte. Pak skládejte burger v pořadí: Houska – list salátu – rajče – omáčka nebo salát cole slaw – grilované maso – sýr (rozpusťte ho v troubě nebo hořákem) – opečená anglická slanina – omáčka – cibule (syrová či smažená dle chuti) – houska.

Představivosti se ale opravdu meze nekladou, a dokud budete mít dobré maso a kvalitní housku, můžete si do burgeru naskládat, co vás napadne. Pálivé papričky pro lepší říz? Jistě. Modrý sýr? Samozřejmě. Smažené vejce? Jak je ctěná libost!

Zdroje:
Vlastní