Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pod mořskou hladinou v Karibiku začal korálový karneval soch

Pod mořskou hladinou v Karibiku začal korálový karneval soch
Underwater Sculpture Park v Grenadě | zdroj: Profimedia

V karibských vodách se odehrává strašidelný podvodní karneval. Britský sochař Jason deCaires Taylor totiž instaloval do temných hlubin moře sérii soch inspirovaných každoročním grenadským karnevalem. Vítáni jsou potápěči i podmořští živočichové.

Ekologický umělec Jason deCaires Taylor vytvořil první podvodní muzeum soch na světě Molinere Bay Underwater Sculpture Park v Grenadě už v roce 2006. Nyní jde o největší atrakci této karibské země.

Strašidelná, avšak podmanivá instalace se nedávno rozšířila o nové přírůstky. Celkem se nachází u západního pobřeží ostrova 31 nových soch, z toho je pětadvacet kousků v životní velikosti součástí série zvané „Coral Carneval“ (korálový karneval).

profimedia-0822713597 Underwater Sculpture Park v Grenadě | zdroj: Profimedia

Cílem projektu zadaného grenadským ministerstvem cestovního ruchu je zachytit uměleckou formou kulturu a tradice tohoto karibského národa. Tématem podmořské výstavy se, jak už její název napovídá, stal každoroční grenadský karneval Spiceman.

„Je to nová velkoformátová sochařská série, která čerpá inspiraci z Grenady pulzující každoročním karnevalem. Znázorňuje řadu symbolických karnevalových postav, z nichž každá oslavuje jedinečnou kulturu a historii země,“ píše na facebooku umělec.

Pro televizi CNN vysvětlil, že každá socha byla vyrobena částečně ve Velké Británii z kvalitní nerezové oceli a speciálního pH neutrálního mořského cementu. Sochy jsou tedy odolné vůči podmínkám pod vodou. Každé z nich sloužil jako předloha skutečný lidský model. Pro zachování přesnosti spolupracoval deCaires Taylor s místními umělci, přičemž výstavu umístil do hloubky tří až sedmi metrů s pomocí místních potápěčů a jeřábu. 

  profimedia-0823253892 Underwater Sculpture Park v Grenadě | zdroj: Profimedia

Jeho sochy jsou obvykle šedé, bezbarvé. Tato série má ale působit slavnostně jako na skutečném maškarním. „Tentokrát jsme použili ke zvýraznění soch přírodní pigmenty,“ vysvětlil deCaires Taylor. Navíc jsou ozdobeny kamínky a peřím.

Umění přírody

V podvodním muzeu ale přibily i čtyři sochy místního umělce Troye Lewise. Jednou z nich je i replika Krista z hlubin - sochy, kterou obdržela Grenada darem za pomoc pasažérům a posádce lodi Bianca C. ztroskotané u břehů karibské země roku 1961.

Sochy byly letos po dobu čtyř týdnů vystaveny v přístavu Prickly Bay Marina, než nadobro zmizely pod hladinou. Karneval si teď mohou prohlédnou potápěči a v případě dobré viditelnosti i lidé na lodích.

Nové sochy, stejně jako ty starší, neslouží pouze k estetickým účelům coby atrakce pro potápěče. Stávají se základem pro vznik nových korálových útesů a domovem či skrýší pro řadu podvodních živočichů. Příroda je postupně mění k nepoznání.

„Viděl jsem chobotnici, která se usadila ve spodní části sochy,“ řekl umělec a dodal, že různí tvorové některé sochy osidlují jenom pár hodin po jejich instalaci. Jiný spodek sochy zase obydlela rodinka krabů a další zase rejnok.

DeCaires Taylor vytvořil více unikátních expozic. Proslavil se například výstavou na Maledivách nazvanou „The Sculpture Coralium“ a působivou instalací „Museo Atlántico Lanzarote“ na Kanárských ostrovech.

Všechny jeho projekty mají ekologický podtext, avšak k výstavě v Grenadě, kterou chtěl poukázat na křehkost podmořských ekosystémů, má díky transformaci soch speciální vztah. „Byl to jeden z mých oblíbených projektů,“ přiznal deCaires Taylor.

„Letošní rok byl jedním z nejteplejších, jaký Grenada zaznamenala, moře opravdu trpělo,“ uvedl ekolog a dodal, že ho znepokojuje bělení korálů, které dokonce vůbec poprvé pozoroval u některých svých soch.

Zdroje: