Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Po létě zkontrolujte mateřská znaménka

Po létě zkontrolujte mateřská znaménka
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Během léta jsme vystavovali své tělo na slunci a kůže dostávala zabrat. Teď je čas zjistit, zda jsme své pokožce neublížili. Zaměřte se zejména na pihy a znaménka.

Ještě předtím, než paže zakryjete dlouhým rukávem a hlavu čepicí, měli byste udělat revizi své pokožky. A to zejména tehdy, pokud jste trávili celé léto u vody. Zní to sice hrozivě, ale dermatologové trvají na tom, že i jedno či dvě zarudnutí kůže způsobené slunečním zářením můžou být nebezpečné.

Tělo jako kronika

Povrch těla slouží tak trochu jako jeho kronika, která do sebe všechno zapisuje. Dlouhou dobu se nic neděje, ale pak může přijít čas, kdy se kůže, která do sebe léta absorbovala nadměrné množství UV záření, ozve. A následky mohou být fatální.

Změny se nejvíc objevují na obličeji, krku, dekoltu a na hřbetech rukou. Je to zejména zvýšená tvorba pih, případně hnědých skvrn na kůži, rozšířené žilky a ztráta elasticity kůže, která se projevuje drobnými vráskami.

Pozor na nádory

Mnohem závažnější jsou však nádorová onemocnění. Nejnebezpečnějšími jsou melanomy, jejichž metastázy se šíří velmi rychle a pokud se na nádor nepřijde včas, člověk může v nejhorším případě dokonce zemřít.

Melanomy mohou vznikat jak z pigmentových znamének, tak kdekoli na kůži mimo ně. Nejčastěji se objevují právě na místech vystavovaných slunci. A to i tehdy, chráníte-li se krémem na opalování.

Vysoký faktor sice brání spálení kůže, ale podle dermatologů také uměle prodlužuje dobu, kterou člověk na slunci stráví. Vyskytuje se ovšem i na místech, kam slunce zdánlivě nedosáhne. Obyčejné oblečení dokonale nezachytí všechny sluneční paprsky, například bavlněné tričko vás ochrání jako krém s faktorem 10 až 20.

Nepodceňujte samovyšetření

Důležité je samovyšetření. Každý by si měl všímat změny velikosti, tvaru, svědění, či krvácení znaménka. Pokud zaznamenáte jakékoli změny, je nutné vyhledat lékaře. To, zda je znaménko, respektive změna na kůži nebezpečná, zhodnotí dermatolog, nejlépe pomocí přístroje. Pokud zjistí problémy, znaménko se odstraní.

V péči o kůži je nicméně dobrá také prevence. Při pobytu na slunci používejte ochranné krémy a jednou za rok navštivte specializovaného lékaře, i když na sobě žádné změny nepozorujete. Odobí po letních dovolených je k tomu nejvhodnější. A to i pro případ odstranění.

Rizikové skupiny

Obecně platí, že ohroženější jsou lidé, kteří mají po těle spoustu pih a znamének. Podle lékařů přítomnost 50 až 90 pigmentových mateřských znamének zvyšuje vznik maligního melanomu až dvakrát.

Větší riziko platí také u osob, kde v rodině se již nějaká rakovina kůže vyskytovala. Hlavní rizikové skupiny jsou dvě: lidé mezi 30 až 40 lety a lidé kolem 60 let.

U žen mezi dvacátým a třicátým rokem je melanom nejčastějším zhoubným nádorem. Mateřská znaménka a pihy jsou běžné kožní projevy, které se na kůži nacházejí buď od dětství, nebo mohou přibývat i během let. Jejich zabarvení je intenzivnější dopadem UV záření, k jiným změnám by, ale u znamének v dospělosti nemělo docházet.

Varovné příznaky

Víte, kdy byste měli navštívit co nejdříve dermatologa? Je to tzv. pravidlo ABCDE:

A – asymetrie, znaménko má nepravidelný tvar

B – border, ohraničení, pokud znaménko je mapovitě neohraničené

C – colour, barva, pokud má znaménko skvrnité zabarvení s různými odstíny, nebo je tmavě hnědé až černé

D – diameter, průměr, pozor na znaménka větší než 5 mm

E – elevation, vyvýšení, když znaménko roste do výšky. Pokud je však znaménko vyvýšené a nemění se, nemusí to znamenat nebezpečí, ale vždy je dobré jej zkontrolovat dermatologem.

Zdroje:
Vlastní