Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 8°C Polojasno

Plynovodem Jamal přestal téct ruský plyn do Evropy

Plynovodem Jamal přestal téct ruský plyn do Evropy
Kompresorová stanice plynovodu Jamal u běloruského Minsku. | zdroj: Profimedia

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se v sobotu zastavily. Ukázala to data provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade.

Agentura Interfax informovala, že tok plynu byl přesměrován opačným směrem – ze západu na východ. Příčiny nejsou jasné. Jasné není ani to, jak dlouho tento stav potrvá. Nikdo z ruské, státem ovládané plynárenské korporace Gazprom se k věci zatím nevyjádřil.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si objednával přepravní kapacitu v aukcích.

Čtyřikrát dražší plyn

Dodávky plynu z Ruska jsou ostře sledované sledují v situaci, kdy ceny této suroviny v Evropě strmě vzrostly. Na vině je více faktorů, zejména ale vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby.

Cena zemního plynu pro evropský trh na začátku října skokově vzrostla, za dva dny skoro o 60 procent nad 160 eur (tehdy 4070 korun) za megawatthodinu (MWh). Pak se začala snižovat, proti loňsku je ale pořád velmi vysoká.

Kontrakt na dodání plynu v prosinci se v pátek odpoledne pohyboval kolem 66,10 eura (1695 korun) za MWh, ukazují data pro virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Před rokem se cena pohybovala kolem 15 eur.

V reakci na prudký růst cen plynu už zastavilo činnost několik dodavatelů, v České republice se to týká například společnosti Bohemia Energy, která měla skoro milion zákazníků. V Británii několik distribučních firem zkrachovalo, potíže mají i firmy v Německu.

Co dál?

V reakci na současný rychlý růst cen energií Evropská komise (EK) tento týden oznámila, že prověří výhody a rizika společných nákupů plynu, což podporuje část zemí sedmadvacítky. Evropská unie by mohla plyn v době nízkých cen nakupovat a skladovat pro pozdější využití.

V současné době ale mezi členskými státy nepanuje jednotný postoj, jak si s vysokými cenami energií poradit.

Česká vláda jako okamžité řešení zdražování elektřiny a plynu zvolila dočasné zavedení nulové daně z přidané hodnoty na listopad a prosinec, což je ale v rozporu s unijním pravidly.

Zdroje: