Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Plyn letos v zimě nedošel. Co ruský plyn v budoucnu nahradí?

Plyn letos v zimě nedošel. Co ruský plyn v budoucnu nahradí?
zdroj: Tisková zpráva

Ještě před rokem probíhaly dost vzrušené debaty ohledně toho, kde vezmeme plyn na další topnou sezónu. Rusko přiškrcovalo kohoutky s plynem, navíc se Česká republika a ostatní unijní země chtěly zbavit energetické závislosti na Rusku. Nyní je již jasné, že jsme topnou sezónu přežili bez problémů, plynu bylo dostatek, ba dokonce ho ještě v zásobnících nemálo zbylo.

Česká vláda již v průběhu loňského roku apelovala na Čechy, aby plynem šetřili, a to zejména tím, že budou vytápět úsporněji, tedy na méně stupňů a nebudou vytápět prostory, kde se příliš nezdržují. Přes nejrůznější posměšky, které tento apel vyvolal, Češi na snížení spotřeby plynu slyšeli. Za dvě srovnatelná období totiž dokázali ušetřit 1 892 milionů kubíků plynu, což výrazně napomohlo uchování zásob. Od loňského září se podařilo snížit spotřebu plynu o 18,3 procenta, takže se ušetřilo přes miliardu kubíků plynu. Letošní mimořádně teplá zima, která je zřejmě výsledkem klimatických změn, úsporám také napomohla. Po celý leden prakticky nemrzlo, takže se spotřebovávalo méně plynu, než jakým tempem se plnily zásobníky. Šetření s plynem bylo ostatně v zájmu každého spotřebitele. Ti, kterým vypršela fixace v průběhu roku 2022 a byli nuceni najít si nového dodavatele, nebo museli přistoupit na nové podmínky svého dodavatele, museli čelit obrovským nárůstům ceny plynu. Nejpostiženější byli přitom majitelé rodinných nezateplených domů, kterým se vytápění za sezónu prodražilo o desítky tisíc korun jak vyplývalo ze srovnání ceny plynu. Postupně zdražili naprosto všichni dodavatelé plynu.

V současné době země na dodávky plynu z Ruska již zdaleka nespoléhá: „Od začátku roku k nám z Ruska nedotekl ani kubík plynu z Ruska, povedlo se nám totiž zajistit dostatečné dodávky plynu od alternativních dodavatelů. Českou spotřebu zajišťují dodávky plynu z Norska a také zkapalněný zemní plyn z Belgie a Holandska,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Síkela. Do další sezóny chce vstoupit se sebevědomím a optimismem, Ministerstvo již ví, odkud lze plyn do Česka získat a přibližně v jakém množství. Půjde hlavně o nové LNG terminály, hovoří se o novém plynovodu z Polska.

S krizí v dodávkách zemního plynu se pozornost spotřebitelů zaměřila také na alternativy zemního plynu, zejména LPG. Jeho cena byla poměrně stabilní, navíc se nedodává z Ruska, ale například z italského Terstu. Tento plyn se nedodává prostřednictvím distribuční soustavy, ale v zásobnících. Jde jednak o u nás stále velmi populární tlakové LPG lahve, dále pak o velkokapacitní zásobníky na topení. Podle údajů společnosti Primagas loni vzrostl počet nových zákazníků, kteří začali využívat propan ze zásobníku, meziročně téměř o čtvrtinu. Je to dáno zejména velkým zájmem ze strany firem, které hledaly alternativu zemnímu plynu. V segmentu domácností pak ve více než 20 % nových realizací lidé přecházeli na propan z elektřiny oproti asi 5 procentům v roce předešlém. I tak ale stále dominují zákazníci, kteří si zvolili propanové vytápění po odstávce starého kotle na uhlí či na dřevo, kterých bylo v roce 2022 téměř polovina.

Zdroje:
Inzerce