Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ruský ministr obrany navštívil Mariupol - aby ukázal, že neválčí jen z kanceláře

Ruský ministr obrany navštívil Mariupol - aby ukázal, že neválčí jen z kanceláře
Sergej Šojgu na návštěvě Mariupolu | zdroj: twitter.com/GazetaRu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu přicestoval na návštěvu Mariupolu. Ukrajinský přístav u Azovského moře loni na jaře dobyla ruská armáda po týdny trvajícím obléhání.

Ministerstvo obrany uvedlo, že Šojgu v Mariupolu navštívil nové multifunkční zdravotnické zařízení, centrum civilní ochrany a vznikající čtvrť tvořenou 12 pětipodlažními domy. Zástupci místních úřadů ho také informovali o stavbě vodovodu mezi ruskou Rostovskou oblastí a okupovanou ukrajinskou Doněckou oblastí. Se Šojguem do Mariupolu přijel jeho náměstek Timur Ivanov, který má na starosti ubytování vojáků a zdravotnické zajištění armády.

Ruské síly a jednotky proruských separatistů způsobily v Mariupolu loni na jaře rozsáhlé škody na infrastruktuře města, podle údajů OSN bylo poškozeno nebo poničeno na 90 procent obytných domů. Obrovské ztráty jsou v řadách civilního obyvatelstva.

V sobotu Moskva informovala, že Šojgu navštívil ruské jednotky bojující na Ukrajině. Prohlédl si jedno z velitelských stanovišť a vyslechl informaci o aktuální situaci a postupu ruské armády.

Zprávy o Šojguových cestách mohou podle agentury DPA sloužit tomu, aby ruské vedení dalo najevo, že ministr je aktivní. V poslední době se objevovala kritika, že osoby na odpovědných místech v Moskvě vedou válku ze svých kanceláří a nestarají se o problémy vojáků a lidí v těch oblastech Ukrajiny, o nichž Rusko mluví jako o osvobozených.

Klíčoví ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby pokračovala obrana Bachmutu

Dva nejvýše postavení ukrajinští generálové souhlasí s tím, aby Ukrajina pokračovala v obraně Rusy obléhaného města Bachmut na východě země. Uvedla to kancelář prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho dnešní poradě s veliteli.

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj a velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj „se vyslovili pro pokračování obranné operace a pro další posílení ukrajinských pozic v Bachmutu“, informovala prezidentská kancelář.

Bachmut je v současné době jedním z ohnisek války a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který rozpoutala Moskva před rokem svou invazí. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách.

Americký ministr obrany Lloyd Austin dnes vyjádřil názor, že Bachmut má spíše symbolický než strategický význam. „Pád Bachmutu nemusí nutně znamenat, že Rusové změnili průběh této války,“ řekl americký ministr při návštěvě Jordánska a dodal, že nechce předjímat, zda a kdy Bachmut padne.

Americký institut pro studium války (ISW) v jedné ze svých předchozích analýz s odvoláním na informace západních médií uvedl, že Západ je znepokojen odhodláním Ukrajiny Bachmut udržet, neboť se tím mohou zhoršit vyhlídky na úspěch předpokládané jarní ukrajinské ofenzivy.

Jevgenij Prigožin - šéf ruské Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny, která se podílí na dobývání Bachmutu - na videu publikovaném tento víkend kritizoval ruské armádní velení kvůli nízkým přídělům munice a varoval, že pokud se jeho žoldnéři budou nuceni od Bachmutu stáhnout, celá ruská fronta se zhroutí. V dnešním vyjádření si podle ruského vydání stanice BBC Prigožin stěžoval, že jeho lidem byl zamítnut přístup velitelství ruských sil. Neupřesnil, které velitelství měl na mysli. Náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova opět vyzval k tomu, aby jeho skupině „neprodleně poskytl munici“. 

Zdroje: