Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Aktualizováno: Plaťte od pátku za plyn v rublech, jinak zavřu kohouty, hrozí Putin Západu

Aktualizováno: Plaťte od pátku za plyn v rublech, jinak zavřu kohouty, hrozí Putin Západu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého se od pátku musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

„K nákupu ruského zemního plynu si musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z těchto účtů se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn,“ citovala Putina agentura Reuters.

Dekret stanoví mechanismus, podle něhož mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky, která jim následně pošle rubly k uskuteční platby za plyn. „Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky. Nikdo nám nic neprodává zadarmo a ani my nehodláme dělat charitu. To znamená, že stávající kontrakty budou zastaveny,“ varoval Putin.

Dekret stanoví mechanismus, podle něhož by si měl každý kupec u ruské banky Gazprombank otevřít dva účty. Na devizový účet pak převede platbu v zahraniční měně. Gazprombank následně za tyto peníze nakoupí rubly a uloží je na rublový účet klienta. Z toho se pak uskuteční platba na účet ruské plynárenské společnosti Gazprom. „Kreml tak možná postupuje kvůli obavě, že se Gazprombank brzy také stane terčem sankcí,“ uvedli analytici ze společnosti Fitch Solutions.

„Na dosavadním způsobu placení se toho příliš nezmění, když budou odběratelské země dál platit účty ve své domácí měně a ruská banka bude tyto devizy směňovat za rubly,“ uvedl podle DPA Ulrich Wortberg z firmy Landesbank Hessen-Thüringen.

Podle analytika devizového trhu Ulricha Leuchtmanna ze společnosti Commerzbank by jednou z výhod pro Rusko mohlo být to, že by správu devizových prostředků z prodeje plynu místo ruské centrální banky podléhající sankcím převzala velká ruská komerční banka. „To by v konečném důsledku mohlo přispět k finanční stabilitě v Rusku,“ uvedl Leuchtmann.

Gazprombank, která je jedním z hlavních kanálů pro platby za ruskou ropu a plyn, zatím nepodléhá žádným výraznějším západním sankcím. „Kreml tak možná postupuje v obavě, že se Gazprombank brzy také stane terčem sankcí v rámci širší snahy Evropské unie o úplné přerušení energetických vztahů s Ruskem,“ uvedli k Putinově dekretu analytici společnosti Fitch Solutions. 

Západní vlády a podniky již dříve přechod na platby v rublech odmítly a označily jej za porušení smlouvy. Rusko je důležitým dodavatelem energetických surovin do Evropy. Tyto dodávky jsou nejsilnější pákou, kterou může Putin využít v boji proti sankcím, jež na Rusko uvalují západní země kvůli útoku na Ukrajinu.

Pokud by Rusko okamžitě zastavilo dodávky plynu, situace by prakticky neměla řešení, řekl poslancům bezpečnostního výboru českého parlamentu náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by podle něho měla velká část celé Evropy, ve které ruské dodávky zajišťují 44 procent spotřeby. V Česku se podle Neděly těží zhruba dvě procenta celkové tuzemské spotřeby plynu, zbytek tvoří téměř výhradně ruský plyn.

České firmy ovšem nejsou přímým obchodním partnerem Gazpromu a plyn pro své zákazníky nakupují na evropských velkoobchodních trzích. 

Podle Západu je požadavek na platby v rublech vydírání

Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Karlem Nehammerem odmítají platby za dodávky ruského plynu v rublech. Prohlásili to na dnešní tiskové konferenci v Berlíně. Scholz dodal, že to již v telefonickém rozhovoru Putinovi řekl a že nyní je na šéfovi Kremlu, jak se zachová. Oba kancléři shodně uvedli, že stávající smlouvy počítají s evropskou měnou euro.

Německé ministerstvo hospodářství mezitím na dotaz agentury DPA uvedlo, že spolková vláda se chystá dekret zevrubně prověřit a vyhodnotit, jakmile ho bude mít k dispozici. Německo s Rakouskem jsou země, které se prozatím odmítají odpojit od ruského plynu, na kterém jsou z velké části závislé. Odmítají také embargo na ruský plyn, které některé země navrhují. Nehammer dnes řekl, že protiruské sankce mají oslabit Rusko a ne státy, které odvetná opatření uvalují. S tímto postojem souhlasil i Scholz. Uvedl také, že vybudování nové infrastruktury pro zajištění dodávek plynu z jiných zdrojů bude nějaký čas trvat. Dodal ale, že plány diverzifikace dodávek energetických surovin a budování obnovitelných energetických zdrojů jsou pro Putina jasným znamením.

Také francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck nový Putinův požadavek odmítli. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Obě země se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska.

Habeck na dnešní tiskové konferenci s Le Mairem řekl, že smlouvy musí být dodrženy. A smlouvy s Ruskem s platbou v rublech nepočítají. Na dodržení smluvních závazků upozornil i Le Maire. „Pro nás je důležité nenechat se od Putina vydírat,“ řekl Habeck.

„V žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby se za dodávky plynu platilo jinou měnou, než jaká byla smluvně dohodnuta,“ řekl Le Maire. Připomenul, že země skupiny G7, mezi které patří i Francie, trvají na platbách za plyn podle stávajících dohod.

Oba ministři prohlásili, že Německo s Francií jsou odhodlány energeticky chránit nejen domácnosti, ale i firmy. Habeck uvedl, že nutné je v případě sporů s Ruskem postupovat jednotně a že Moskvě se nepodaří jednotu Západu narušit. Oznámil rovněž, že Rusko bude čelit novému souboru sankcí za invazi na Ukrajinu a že tato odvetná opatření nejsou poslední.

Zdroje: