Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pětikoalice se zřejmě bojí porážky: Připravila nový návrh na korespondenční volbu ze zahraničí

Pětikoalice se zřejmě bojí porážky: Připravila nový návrh na korespondenční volbu ze zahraničí
Ilustrační foto | zdroj: Stanislava Benešová / Právo / Profimedia

Koaliční poslanci připravili nový návrh na zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí. Týká se prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Češi v cizině by poprvé mohli hlasovat dopisem ve volbách do sněmovny v roce 2025. Vyplývá to z dnešních tiskových zpráv hnutí STAN a Pirátů. Ve sněmovně leží od začátku volebního období obdobná senátní předloha, dolní komora ji dosud neprojednala.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování 600 000 Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem.

Kritici z opozice naopak mluví o možném ohrožení demokracie a o možné kolizi s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné. Vládní koalice je prosazuje podle opozičních politiků jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale. Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce. SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalování hodlá důsledně brzdit.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) před středečním jednáním vlády označil korespondenční volbu za jednu z priorit z programového prohlášení, které kabinet chce prosadit. „Určitě nás to bude stát mnoho politických bojů, ale myslíme, že je to systémově dobré,“ uvedl. Silný odpor opozičních stran očekává, byť ho překvapuje od ANO, když kabinet hnutí měl korespondenční volbu v programovém prohlášení. „Určitě nás to bude stát několik nocí v Poslanecké sněmovně, mnohé obstrukce, možná nějakou námitku u Ústavního soudu, ale určitě to prosadíme,“ dodal.

„Návrh má zajistit korespondenční hlasování jak po 1. lednu 2026, kdy by měl nabýt účinnosti zákon o správě voleb, tak pro volby do Poslanecké sněmovny na podzim 2025,“ uvedl v dnešní tiskové zprávě Rakušan. Dosavadní návrhy úpravy korespondenčního hlasování podle něho těchto cílů nedosahují. Senátní předloha je novelou aktuálních volebních zákonů, nikoli budoucího zákona o správě voleb, sdělilo hnutí.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle tiskové zprávy Pirátů mohli využít Češi, kteří o to ve stanovené lhůtě před volbami požádají, a nahlásí adresu, kam jim stát pošle hlasovací obálky. Volební lístky by pak mohli posílat poštou ve speciálních obálkách na české zastupitelské úřady. Kandidátku by vložili do menší obálky a tuto obálku se svým identifikačním lístkem do větší obálky. „Tak bude zajištěna tajná a naprosto bezpečná volba všem občanům Česka žijícím v zahraničí,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Návrh nového zákona o správě voleb už schválila sněmovna, horní komora jeho projednání odložila. Ústavně-právní výbor totiž debatu o předloze nedokončil. Část senátorů do ní chce pravidla korespondenční formy hlasování ze zahraničí doplnit. Před takovým postupem už dřív varoval senátory předseda poslanců STAN Josef Cogan. Poukazoval na dohodu koalice s opozicí ve sněmovně. Koalice chce podle něho začít projednávat možnost hlasování poštou samostatně v lednu.

Zdroje: