Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Aktualizováno: Představitelé EU vyzvali k řešení nerovnováhy a sporů mezi unií a Čínou

Aktualizováno: Představitelé EU vyzvali k řešení nerovnováhy a sporů mezi unií a Čínou
Charles Michel, Si Ťin-pching a Ursula von der Leyenová | zdroj: Profimedia

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel dnes v Pekingu zdůraznili nutnost vyrovnanějších obchodních a hospodářských vztahů mezi Čínou a EU. Podle Michela představitelé EU rovněž Čínu vyzvali, aby aktivněji usilovala o mírové řešení konfliktu na Ukrajině, která se brání ruské agresi. Ohledně situace na Blízkém východě, kde nyní Izrael svádí boje s palestinským radikálním hnutím Hamás, se politici obou stran shodli, že podporují obnovu politického procesu založeného na dvoustátním řešení, jež předpokládá vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.

„Diskutovali jsme o hlavních příčinách nerovnováhy obchodu od nedostatečného přístupu na čínský trh přes zvýhodňování čínských firem po nadměrné kapacity v čínské výrobě,“ řekla von der Leyenová na dnešní tiskové konferenci v Pekingu po summitu Číny a EU. „Evropská unie nebude tolerovat poškozování své průmyslové základny nekalou konkurencí,“ dodala.

„Čína a Evropská unie se musí snažit, aby jejich obchodní a hospodářské vztahy byly vyrovnanější. EU očekává, že Peking přijme konkrétnější kroky k zajištění lepšího přístupu zahraničních firem na čínský trh,“ podotkl předseda Evropské rady Michel po první osobní schůzce nejvyšších představitelů Číny a EU po více než čtyřech letech.

Michel také uvedl, že představitelé EU na dnešních schůzkách s čínskými činiteli poukázali na situaci v čínské Tibetské autonomní oblasti a Ujgurské autonomní oblasti, kde podle EU, dalších západních zemí i OSN dochází k rozsáhlému porušování lidských práv.

Čínský prezident Si Ťin-pching při dnešním setkání s čelnými představiteli Evropské unie v Pekingu zdůraznil, že EU a Čína by se neměly vzájemně vnímat jako rivalové a dostávat se do konfliktu kvůli svým odlišným politickým systémům.

Podle čínského prezidenta má Peking zájem, aby EU byla jeho klíčovým hospodářským a obchodním partnerem, a chce s Evropskou unií spolupracovat i ve vědě a technologiích, včetně umělé inteligence.

„Čína a EU by měly být partnery ve vzájemně výhodné spolupráci a neustále posilovat vzájemnou politickou důvěru,“ řekl Si Michelovi a von der Leyenové. EU by také měla s Čínou spolupracovat na zajištění globální stability a „měla by se vyvarovat všech druhů vměšování“, uvedl Si.

Na jednodenní návštěvu do Číny přijel i šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evropští představitelé se kromě prezidenta setkali také s premiérem Li Čchiangem. Tiskové agentury předem upozorňovaly, že od summitu nelze očekávat žádné konkrétní závěry.

EU a Čínu rozděluje mnoho otázek, ať už je to velký obchodní deficit EU s Čínou či mezinárodní záležitosti, včetně ruské invaze na Ukrajinu. Čína udržuje blízké vztahy s Ruskem, a ačkoli vyzývá k respektování územní celistvosti všech států, včetně Ukrajiny, nikdy Moskvu za vpád do sousední země veřejně neodsoudila. EU si přeje, aby se čínské vedení snažilo přimět Rusko k zastavení agrese vůči Ukrajině a stažení jednotek z této země. EU také Čínu žádá, aby zabránila pokusům Ruska obcházet sankce, které byly proti Moskvě vyhlášeny.

„Čína zůstává důležitým aktérem a partnerem při řešení globálních výzev,“ uvedl šéf unijní diplomacie Borrell. „Čína a EU by měly být partnery ve vzájemně výhodné spolupráci a neustále posilovat vzájemnou politickou důvěru,“ řekl Si na ranní schůzce Michelovi a von der Leyenové. Dodal, že EU „by se měla vyvarovat všech druhů vměšování“.

„Letos je to má druhá návštěva Číny a příležitost k otevřené a upřímné diskusi. Naše vztahy jsou významné, ale zároveň ekonomicky a geopoliticky komplexní. Výsledek našich rozhovorů bude mít dopad na prosperitu a bezpečnost našich lidí,“ napsala von der Leyenová a připojila fotografii Pekingu.

Zdroje: