Dnes je sobota 27. července 2024., Svátek má Věroslav
Počasí dnes 14°C Polojasno

Peking představil novou pětiletku, chystá se více regulovat velkou část ekonomiky

Peking představil novou pětiletku, chystá se více regulovat velkou část ekonomiky
Oznámení oživilo obavy, že zásahy čínského státu do technologií a soukromých vzdělávacích společností budou v příštích letech pokračovat a ještě zesílí (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Čína se chystá v příštích letech více regulovat značnou část své ekonomiky, představila desetibodový plán, který bude platit do roku 2025.

Plán se dotkne národní bezpečnosti, technologií a monopolů v této druhé největší světové ekonomice. Peking s plánem přichází poté, co se už zaměřil na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání, informuje server BBC.

Plán ve středu večer představila čínská státní rada a ústřední výbor komunistické strany. Uvádí se v něm, že přísnější pravidla budou platit v důležitých odvětvích, jako je věda, technologické inovace, kultura a vzdělávání. Přehodnotí monopoly a „právní stát související se zahraničím“. Znovu se přezkoumá také fungování digitální ekonomiky včetně internetového finančnictví, velkých dat a cloudu.

Oznámení oživilo obavy, že stávající zásahy čínského státu do technologií a soukromých vzdělávacích společností budou v příštích letech pokračovat a ještě zesílí.

Na krok Pekingu už dříve zareagovaly akcie mnoha čínských společností obchodovaných ve Spojených státech, Hongkongu i v pevninské Číně, které kvůli strachu investorů letos výrazně klesly.

Peking už zahájil antimonopolní vyšetřování některých velkých technologických firem v zemi a zakročil i proti řadě dalších podniků. Už v dubnu společnost Alibaba dostala rekordní pokutu 2,8 miliardy dolarů poté, co vyšetřování zjistilo, že zneužívá své dominantní postavení na trhu.

Čínské úřady zasahují také proti mimoškolnímu doučování, které nabízejí jednotliví učitelé. Během nedávné inspekce potrestali několik institucí za to, že nabízely mimoškolní doučování bez licence.

Zdroje:
ČTK, BBC