Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Oslavy silvestra v Česku byly poklidné, ovlivnila je koronavirová omezení

Oslavy silvestra v Česku byly poklidné, ovlivnila je koronavirová omezení
Hasiči, záchranáři a policisté podobně klidnou silvestrovskou noc nepamatují | zdroj: Profimedia

Příchod nového roku v Česku hasičům, policistům a záchranářům mnoho práce nepřidělal. Někteří uvedli, že podobně klidnou silvestrovskou noc nepamatují. Stejně jako v jiné roky ale přibylo zranění od zábavní pyrotechniky a v opilosti. Oslavy ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru, kvůli nimž mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení, zavřené jsou restaurace a na veřejnosti se nesmí pít alkohol.

Policejní výjezdy častěji směřovaly do domácností, kam se oslavy soustředily. Kriminalisté vyšetřují vraždu v rodině na Kroměřížsku a úmrtí se střelným zraněním v Mostě. Zda případy souvisejí s oslavami, není jasné.

Hasiči celorepublikově od silvestrovských 20:00 do novoročních 06:00 vyjeli k 86 požárům, což bylo o 179 méně než loni. I když bylo ve srovnání krajů nejvíc zásahů po půlnoci v hlavním městě, pražští hasiči podle svého mluvčího Martina Kavky zažili jednu z nejklidnějších silvestrovských nocí za posledních deset let. Zábavní pyrotechnika způsobila většinou drobné požáry, hořely keře, tráva nebo kontejnery na odpad. Nepotvrdily se ani obavy, že lidé ji kvůli omezením budou odpalovat z oken a balkonů.

K vážnějším událostem patřil požár dvou aut v Raspenavě na Liberecku, která zapálila zřejmě petarda. Na Uherskohradišťsku hasiči vyjeli k hořícímu skladu sena, dřeva a obilí. Škoda byla předběžně vyčíslena na 600 000 korun, nikdo nebyl zraněn.

Také policisty a strážníky v souvislosti se silvestrem většinou nezaměstnaly žádné zásadní problémy. "Noční služba byla srovnatelná s běžnými dny v týdnu v počtu policejních výjezdů i přijatých oznámení," uvedla policie na twitteru. Dominovala podle ní oznámení o rušení nočního klidu, porušování zákazu vycházení a kvůli používání pyrotechniky na veřejných místech. "Častěji než obvykle jsme jezdili k partnerským či rodinným konfliktům v domácnostech," doplnila.

Přestupků proti vládním omezením policie zaznamenala poslední den v roce 613, většinu z nich vyřešila domluvou. Městská policie v Praze o silvestrovské noci zjistila 183 porušení protiepidemických opatření, strážníci v Ostravě jich evidují 42. Ještě večer policie zadržela tři demonstranty, kteří při protestu proti vládním opatřením na pražském Václavském náměstí odmítali opustit prostor u sochy svatého Václava.

S podezřením na trestný čin obecného ohrožení vyšetřují kriminalisté silný výbuch zábavní pyrotechniky v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku. Tlaková vlna popůlnoční exploze poničila okna několika domů a způsobila škodu za desítky tisíc korun. Policie zadržela padesátiletého muže. Na Jihlavsku policisté pomohli hledat dva mladé lidi, kteří se ztratili při procházce. Našli je podchlazené, ale bez zranění. Ve Vyškově se policie ještě odpoledne zabývala hospodou, ve které byli hosté. Konflikty podnapilých lidí se tentokrát odehrávaly více v domácnostech, nikoliv na ulicích, uvedl mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka.

Na Kroměřížsku kriminalisté vyšetřují vraždu, která se stala nad ránem krátce před 04:00. Potyčka mezi rodinnými příslušníky -  dvěma muži ve věku 21 a 49 let - skončila smrtí staršího z nich. Podle zjištění ČTK šlo o otce se synem. Policie mladíka zadržela, hrozí mu až 18 let vězení. V jednom z mosteckých bytů ráno zemřel muž na střelné zranění. Policie zahájila úkony pro trestný čin účasti na sebevraždě, nevyloučila zatím ani nešťastnou náhodu. Další okolnosti úmrtí policejní mluvčí neposkytli.

Záchranáři měli silvestrovskou noc také většinou poklidnou. Třeba v Praze zdravotníci vyjeli ke 150 případům, což je podobný počet událostí jako za běžné noční služby. Ve voze Golem, který pražská záchranná služba přistavila na Václavské náměstí, nebyl ošetřen žádný pacient. V Královéhradeckém kraji záchranáři ošetřili dva lidi, které pokousali psi vyplašení ohňostrojem. V Karlovarském kraji se podle mluvčího záchranné služby Radka Hese téměř polovina zásahů týkala úrazů spojených s opilostí.

I tentokrát ale na přelomu roku přibylo úrazů od zábavní pyrotechniky. Na Mělnicku velmi vážně zranil mladého muže kus betonu utržený petardou z odpadkového koše. Nemocnice v Českých Budějovicích ošetřila pacienta, kterému pyrotechnika způsobila otevřené zlomeniny prstů. Na Frýdecko-Místecku se pyrotechnikou zranili dva lidé, šlo o středně těžká zranění prstů ruky a oka. Třeba na Vysočině ale záchranáři k úrazu způsobenému pyrotechnikou o silvestrovské noci nejeli ani jednou, což je podle mluvčího Petra Janáčka ojedinělé.

Zdroje: