Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Komentář: Oslavte konec světa pořízením selfie s přáteli

Komentář: Oslavte konec světa pořízením selfie s přáteli
Nejslavnější selfie, které zbouralo Twitter. Americká moderátorka Ellen DeGeneres se vyfotila se slavnými herci během předávání cen Academy Awards. Později se ukázalo, že šlo o reklamu | zdroj: Profimedia

Konec roku je pro mnohé z nás důvodem k bilanci, zamyšlení a snad i zcela zbytečným novoročním předsevzetím. Letošní Silvestr je poslední, jak předpovídá Slavoj Žižek, tak se alespoň vyfoťte s přáteli. Zítra už možná nebudou. 

S koncem roku internet tradičně zaplňují bilanční toplisty. Tedy seznamy těch nejzásadnějších věcí, které vám za uplynulých 365 dní rozhodně neměly uniknout. Mezi tradiční nej-události, nej-filmy či hudební alba se letos hromadně zařazují i seznamy těch nejzásadnější a bezesporu nejzajímavějších autoportrétů zveřejněných na sociálních sítích. Jde o hodnotné umělecké fotografie, kterým se hezky česky říká "selfies" neboli "selfíčka".

Dle populárně naučného serveru Wikipedia má tato vědecko-estetická disciplína dlouhou tradici. Prastará legenda praví, že americký pionýr fotografie Robert Cornelius jako první vyprodukoval daguerrotypii (černobílá fotografie z dřevěné krabičky, která se nevejde ani do iPhonu), kterou lze směle považovat za první fotografický autoportrét. Vzhledem k absenci křemíkových procesorů trval fotografický akt v roce 1839 i bez použití funkce načasování až nedigitálně dlouho. Cornelius tak měl dostatek času na vytvoření dostatečně vykroucené pózy a první selfíčko bylo na světě.

Skutečnými průkopnicemi selfie fotografií se stala náctiletá děvčata. Tradice fotografického autoportrétu za použití zrcadla se datuje až do roku 1914. Tehdy třináctiletá ruská velkokněžna Anastázie Nikolajevna pořídila fotografii, kterou následně skrze tradiční poštu zaslala svému kamarádovi. "Vyfotila jsem se, jak se dívám do zrcadla. Bylo to velice těžké, protože se mi třásly ruce," uvedla Anastázie v tagu svého selfíku.

Pojmu "selfie" však trvalo dalších 88 let (náhoda? nemyslíme!) než spatřil světlo světa. Obyvatel někdejšího britského dominia v Austrálii Nathan Hope léta páně 13. září 2002 pod vlivem intoxikace alkoholem, který nepocházel z likérky Drak, utrpěl "přistání na schodech". Nathan výsledek incidentu zaznamenal neznámým digitálním rekordérem. "Sorry za ostrost, bylo to selfie," uvedl v tagu fotografie. A položil tak skutečný základ oblíbeného fenoménu.

Na sklonku letošního roku nejsou selfíčka už dávno výsadou ruských oligarchů a ožralých obyvatel někdejší trestanecké kolonie s klokany. Volně dostupné digitální autoportréty zřídkakdy podléhající autorským právům dnes pořizují charismatičtí státníci jako Francois Hollande, či intelektuální formáty typu budoucího prezidenta Evropské unie Zdeňka Škromacha.

Existují i mimozemské verze selfie fotek pořízených z orbity. Jde zkrátka o globální fenomén, kterému podlehly i morální autority jako papež František, český spasitel Babiš či samozvaný vůdce svobodného světa Abú Bakr al-Bagdádí. O tom, zda se zmíněnou šlechetnou zábavou zaneprazdňují i druhy nepocházející z modré planety, důvěryhodné internetové zdroje zatím mlčí. Dle statistiky zpracované lidmi, kteří nemají žádný skutečný osobní život, za den vznikne zhruba 93 milionů selfíčků.

Oslavy konce roku bezesporu patří mezi nejlepší příležitosti k pořízení co největšího množství vkusných digitálních autoportrétů. Tím spíš, že v historii lidstva jde možná o novoroční oslavy úplně poslední. Ostatně tak, jako každý 31. prosinec. Všem vám přejeme co nejméně opilých pádů, čistá zrcadla a hlavně pevnou ruku při focení – ať to nemáte rozmazané.

Zdroje:
Vlastní