Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Nejdůležitější události roku 2014: Pussygate, přistání na kometě a válka v Evropě

Nejdůležitější události roku 2014: Pussygate, přistání na kometě a válka v Evropě
Protivládní povstání na Ukrajině vyprovokovalo události, které se zapíšou do učebnic dějepisu | zdroj: Isifa.com

Pokud měl někdo pocit, že žije v historickém vakuu, minulý rok ho musel přesvědčit o opaku. Ukrajina zažila státní převrat, přišla o kus vlastního území a zakusila občanskou válku. Česko zase zažilo "Pussygate". Podívejte se na výběr nejdůležitějších událostí uplynulého roku. 

1. Historická změna světové mapy. To, co na počátku vypadalo jako "obyčejné" protivládní protesty na Ukrajině, skončilo ruskou anexí černomořského poloostrova Krym a propuknutím ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajině. Evropa po dlouhé době zažila na svém území válku.

130 Sedmnáctiletý Jevgenij utekl se svými třemi bratry a sestrou z ostřelované Horlivky. Sedmičlenná rodina nyní přežívá v provizorním prostoru v Konstantinovce. | zdroj: Stanislav Krupař pro ČvT

2. Česko definitivně vkročilo do éry oligarchické vlády poté, co Zeman v lednu jmenoval nový koaliční kabinet v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou, respektive spíše s ministrem financí Andrejem Babišem.

IS65230931 Andrej Babiš má pro Českou jasnou strategii | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

3. Islámský stát rozpoutal krvavé tažení Blízkým východem a stal se nejobávanější teroristickou hrozbou roku. Jedinou silou, která mu dokázala dlouhou dobu osamoceně vzdorovat, přitom byli Kurdové. 

IS65228506 Jediní, kdo dokázal v regionu vzdorovat IS, byli Kurdové | zdroj: Isifa.com

4. Lobbista Roman Janoušek byl odsouzen za to, že v opilosti srazil ženu, nejprve na tři roky vězení. Vrchní soud mu trest následně ještě zvýšil na 4,5 roku. A přesto, že to dlouho vypadalo, že do věznice nenastoupí, za mříže přece jen putoval.

IS62343424 Roman Janoušek nakonec do vězení přece jen putoval | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

5. Slovenský podnikatel Andrej Kiska odolal negativistické kampani, kterou proti němu rozjel Robert Fico, a premiéra v prezidentských volbách drtivě porazil. Do čela země se tak postavil muž, mezi jehož profesními zkušenostmi je i práce na benzinové pumpě ve Spojených státech.

IS60275067 Přívětivá tvář Andreje Kisky | zdroj: Isifa.com

6. Věra Jourová, jedna z ženských tváří Babiše, se stala ministryní pro místní rozvoj, pak jí soud uznal odškodné ve výši 2,7 milionu za ušlý zisk kvůli jejímu někdejšímu nezákonnému uvěznění v kauze Budišov. O několik měsíců později svůj resort opustila a přestěhovala se do Bruselu, kde jí křeslo eurokomisařky zajistilo doživotní rentu.

IS62413167 Věra Jourová zažila velmi úspěšný rok | zdroj: isifa/MAFRA/František Vlček

7. Prezident Miloš Zeman sklízel jeden úspěch za druhým. Restartoval vztahy s Čínou, překladatelům a lidskoprávním aktivistům uštědřil lekci z angličtiny a českou společnost definitivně rozdělil na dva nesmiřitelné tábory "čtvrtá cenová vs. lumpenkavárna".

IS65081885 Miloš Zeman se umí postarat o rozruch | zdroj: Isifa.com

8. Černý rok pro leteckou dopravu. Nejprve zmizel boeing společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Jeho trosky se dodnes nenašly. Pak přišel stejný přepravce nad vzbouřeneckou východní Ukrajinou o další boeing s 298 lidmi. A na sklonku roku se zřítil letoun další malajsijské společnosti AirAsia. Na jeho palubě bylo 162 lidí.

IS60679389 Letecká doprava zažila černý rok | zdroj: Isifa.com

9. Epidemie eboly, útok psychopatky ve Žďáru nad Sázavou a exploze muničního skladu ve Vrběticích nám připomněly, nakolik jsme křehcí tváří v tvář událostem, které neumíme předvídat a nedokážeme ovlivnit.

IS63332125 Některým událostem nejde zabránit i přes sebepřísnější opatření | zdroj: Isifa.com

10. Přistání evropského modulu Philae na kometě ukázalo, kolik úžasných věcí nás v rámci dobývání vesmíru ještě čeká. Bylo to vůbec první přistání objektu stvořeného lidskou rukou na kometě.  

Comet_panoramic_lander_orientation_fullwidth Panoramatický snímek přistání sondy na kometě | zdroj: ESA

Zdroje:
Vlastní